U ‘moru’ polica zdravstvenih osiguranja najjeftinije su one od 34 kune mjesečno

Autor: Božica Babić , 25. veljača 2013. u 20:32
300 zdravstvenih ustanova čini 'mrežu' suradnika Grawe osiguranja

Iako sve više pribjegavaju ugovaranju zdravstvenih osiguranja, Hrvati zbog recesije ipak češće biraju povoljnije police.

Hrvati su u 2012. ugovarajući police zdravstvenog osiguranja društvima koja tržištu nude takvu vrstu usluga uplatili ukupnu premiju od 239 milijuna kuna. Iznosila je 16 milijuna manje u odnosu na istovjetnu premiju uplaćenu godinu dana prije,  što i nije loš rezultat s obzirom na gospodarsku krizu i negativan trend potrošnje.

Međutim, dok je u 2011. bilo ugovoreno 92.537 polica u 2012. ih je zaključeno čak 185.880 što ilustrira da među stanovništvom znatno raste interes za ovu vrstu usluge, no zbog recesije prošle su godine, otkriva to visina premije, češće ugovarane jeftinije police. Police zdravstvenih osiguranja na tržištu se nude unatrag desetak godina i uz dva društva kojima je to isključiva djelatnost (Croatia zdravstveno osiguranje i Sunce) još nekoliko osiguravatelja u ponudi ima zdravstvene police. U Uniqa osiguranju ističu da pokrića njihovih polica dodatnog zdravstvenog osiguranja pružaju sve vrste zdravstvenih usluga i onoliki broj pregleda koliko je osiguraniku potrebno zbog njegovog zdravstvenog stanja – na temelju medicinske indikacije, do ugovorenog godišnjeg "novčanog" limita.

Kao jedan od iznimno povoljnih paketa izdvajaju Comfort koji sadrži specijalističke preglede do godišnjeg limita od 1000 kuna i dijagnostičke postupke do godišnjeg limita 3000 kuna. Muškarac dobi 35 godina za ovaj paket mjesečno izdvaja 34 kune, a žene 66. Paket Optimal je pak u kategoriji atraktivnijih, uz specijalističke preglede do godišnjeg limita 2000 kuna i dijagnostičke postupake do godišnjeg limita 3000 kuna sadrži i sistematski pregled. Mjesečna cijena Optimala za muškarca dobi 35 godina iznosi 64, a za žene 96 kuna.

Posebna ponuda
Moguće je, kažu u Uniqi, ugovoriti i police s luksuznijim pokrićima kao što su fizikalna terapija, ortopedska i druga medicinska pomagala, stomatološke usluge te mali operacijski zahvati. Imaju proizvode namijenjene i tvrtkama, dizajnirane prema potrebama djelatnika. Uz posebno kreirane sistematske preglede mogu sadržavati i specijalističke preglede, dijagnostičke postupke, ali i druga pokrića kao što je, korištenje fitness centara. U Grawe Hrvatska zadovoljni su suradnjom razvijenom sa oko 300 zdravstvenih ustanova, poliklinika i ordinacija u kojima njihovi osiguranici mogu obavljati usluge ovisno o vrsti ugovorene police, koja osiguranicima nije ograničena mjestom stanovanja. Prednost Grawe dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je, ističu u tom društvu, što su programi koncipirani bez udjela osiguranika, što znači da korisnik koji plaća premiju koristi usluge bez dodatnih troškova (participacije, sudjelovanju u plaćanju usluge u određenom postotku i sl.). Otkako je nastupila kriza najprodavan+iji je osnovni paket GRAWE Vital Prevent 1 na koji otpada čak 96 posto svih polica, uz mogućnost obavljanja sistematskog pregleda uključuje i jedan specijalistički te dva kontrolna pregleda i osnovne laboratorijske kao  dio dijagnostičkih pretraga.

Mjesečna uplata za GRAWE Vital Prevent 1 za mušku osobu dobi 30 godina iznosi 9,37 eura. GRAWEvital Hospital pokriva naknade za vrijeme boravka u bolnici, a osim Hrvatske može se ugovoriti za članice Europske Unije, SAD, Švicarsku i Švedsku. Za GRAWEvital Operation naknada ovisi o vrsti (složenosti) operacije i ugovorenoj svoti osiguranja. Osim za Hrvatsku osiguravateljno pokriće postoji i za EU, SAD, Švicarsku i Švedsku."Basler sigurno zdravlje" lepeza je polica prilagođenih osobnim potrebama klijenata, a imaju cjenovni raspon od 49 kuna mjesečno na više, kažu u Basler osiguranju Zagreb. Posebno izdvajaju policu "Optimum plus" čija mjesečna premija iznosi 119 kuna, a radi se o paketu dodatne zaštite koji najčešće ugovaraju žene životne dobi 35 godina. Za poslovnu scenu kreirali su pak DZO policu kojom je, tvrde u Basleru, moguće smanjiti postotak bolovanja. Tvrtke koje zaposlenicima, u sklopu ugovorenih polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, omogućavaju redovite preventivne sistematske preglede imaju znatno niže troškove zdravstvenog osiguranja te manji postotak bolovanja, kažu u Basleru i navode da u portfelju imaju više od 5000 osiguranika kojima su poslodavci ugovorili dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Novi proizvodi
U Croatia zdravstveno osiguranju (CZO) podsjećaju da su i tijekom 2012. ponudili više novih proizvoda dizajniranih na temelju praćenja zadovoljstva osiguranika i saznanja o njihovim željama i očekivanjima. Svi programi dodatnog zdravstvenog osiguranja koje nudi CZO, ističu u tom društvu, čvrsto su medicinski utemeljeni. Čak i najjeftinija polica, argumentiraju, nudi osiguraniku sistematski pregled svake godine, te prema medicinskoj indikaciji specijalističke preglede, dijagnostičku obradu i laboratorijske procedure u određenom opsegu. Širi programi pak nude šire pokriće u smislu većeg broja pregleda, sofisticiraniju dijagnostiku, ali i fizikalnu terapiju, bolnički nadstandard, male operacije itd. CZO pored šest osnovnih programa dodatnog osiguranja (Norma, Optima, Selekta, Maksima, Junior i Senior) potencijalnim korisinicima nudi i listu dodatnih programa. Među njima izdvajaju osiguranje stomatoloških usluga, naknade troškova liječenja (dopunsko osiguranje), osiguranje drugog liječničkog mišljenja, osiguranje troškova liječenja u inozemstvu, ali i paket usluga nazvan antistres program te osiguranje specijalnih kardioloških paketa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close