U klupku Madoffove prijevare i UniCredit

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2008. u 22:00

Među prevarenima su UniCredit i BNP Paribas, japanska Nomura sa 306 milijuna dolara, RBS sa 601 milijun dolara i HSBC koji će možda izgubiti milijardu dolara

Pozadina najveće burzovne prijevare u povijesti Wall Streeta teške čak 50 milijardi dolara postaje sve veća, a s njom je povezan i talijanski financijski div UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke.

U kratkom priopćenju UniCredita objavljenom u ponedjeljak stoji kako je bančin odjel upravljanja kapitalom, Pioneer Investments, imao neke dijelove svojih fondova u vrijednosti od 75 milijuna eura indirektno povezane s Madoffovim tzv. feeder fondovima, odnosno fondovima koji virtualno vode sva svoja investiranja kroz drugi “master fond”. Podsjetimo, Bernard Madoff, bivši predsjednik američke tehnološke burze Nasdaq, uhićen je krajem prošlog tjedna zbog sumnji u višegodišnju prijevaru putem “ponzi sheme”. Iako je u početku tvrdio da je imao samo 25 klijenata, istraga je otkrila kako na listi prevarenih klijenata ima više stotina imena. Među njima su osim UniCredita i neka druga zvučna imena poput BNP Paribasa (uložio oko 350 milijuna eura), japanske Nomure (306 milijuna dolara), Bank of Scotlanda (601 milijun dolara) ili HSBC-a koji će možda izgubiti milijardu dolara. Na listi prevarenih su i neki hedge fondovi koji su željeli ostati anonimni. Madoff je uhićen u četvrtak, a sljedeći dan je pušten iz pritvora uz jamčevinu od 10 milijuna dolara, dok je u subotu savezni sud na Manhattanu zamrznuo imovinu njegove tvrtke. Američki savezni istražitelji za vikenda su otkrili dokaze koji upućuju da je Madoff vodio neregistrirane poslove upravljanja novcem usporedno sa svojom brokerskom kućom i odjelom za investicijsko savjetovanje. Iako Madoffova supruga Ruth za sada nije osumnjičena, istražitelji pokušavaju dokučiti zašto se njezino ime pojavljuje na nekim dokumentima povezanim sa sumnjivim transakcijama. Najveći problem istrage je saznati u što je sve uložen novac klijenata, kako je njime upravljano mimo Madoffove tvrtke i tko je sve osim njega još umiješan u prijevaru, rekli su izvori bliski istrazi.

Komentirajte prvi

New Report

Close