U igri i veliki igrači – UniCredit, SocGen i Sberbank?

Autor: Rato Petković / VLM , 21. siječanj 2013. u 22:00
Ministar financija Mlađan Dinkić odbija daljnje spašavanje državnim novcem

Srpske vlasti riješit će se još jednog gubitaša čiji minus premašuje 70 mil. eura, no građane uvjeravaju da je štednja sigurna.

Poput srpske Agrobanke, koja je ugašena zbog  300 milijuna eura minusa, u sličnoj situaciji našla se i Razvoja banka Vojvodine (RVB), koja je u minisu 70-ak milijuna eura.

Vlasti sada traže tko će  preuzeti RVB, a prema pisanju Blica navodno su zainteresirani i veliki strani "igrači" – Societe Generale, UniCredit te Sberbank, a spominje se i domaća AIK banka. U međuvremenu su republička i pokrajinska vlada postigle sporazum da se imovina i obveze RBV-a prenesu na neku drugu instituciju, a najvjerojatnije će to biti  Razvojni fond Vojvodine. Mlađan Dinkić, ministar financija, odbio je da se gubitak RBV-a nasljeđen od ugašene Metals banke pokrije iz državnog proračuna, pa se Razvojni fond tumači kao manevar da se spasi imovina, kao što je to učinjeno s Agrobankom.RBV raspolaže sa 110 milijuna eura osiguranih i oko 100 milijuna neosiguranih depozita.

Vlada tvrdi kako štediše ne trebaju brinuti za uloženu štednju, dok će milijuni za koje nema pokrića biti "pokriveni" izdavanjem petogodišnjih obveznica.RBV je, i pored "mutnih poslova" Metals banke, čije se bivše vodstvo, kao i u slučaju Agrobanke, nalazi u zatvoru, nakratko bio opstao odlukom pokrajinske vlade da ju dokapitalizacijom sa 116 milijuna eura i preuzme 62 posto vlasništva. No na kraju je i ta "slamka spasa" propala, pokušaj nove  dokapitalizacije vrijedne 120 milijuna eura nije uspio, jer ju nije prihvatila središnja banka. Sumnja se i da je Metals banka poslužila narkobosu Darku Šariću za pranje novca, pa se i o tome vodi istraga.Inače, saniranje poslovnih banaka u kojima država ima većinski udjel koštalo je vladu, odnosno državni proračun više od 500 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close