U idućoj godini male šanse za rusku burzovnu renesansu

Autor: Tomislav Pili , 25. studeni 2018. u 22:01
Tržišni uvjeti i dalje nisu povoljni/REUTERS

Sankcije, previranja u rastućim ekonomijama i više kamatne stope u SAD pogodili su planove za IPO.

Nakon najlošije godine u posljednjih deset godina što se tiče prikupljanja kapitala putem početnih ponuda dionica (IPO), ruske kompanije skeptične su prema ideji da bi im iduća godina mogla donijeti "burzovnu renesansu".

Kako piše Reuters, najmanje 10 kompanija iz Rusije, koje posluju u sektorima od petrokemije preko nekretnina do poslovanja u zdravstvu, ove godine namjeravalo je izaći na Moskovsku, a neke i na Londonsku burzu. Ti su IPO-i potencijalno mogli vrijediti najmanje četiri milijarde dolara. Među kompanijama koje su željele izaći na burzu nalazi se Sibur, jedna od najvećih svjetskih petrokemijskih kompanija, pa osiguravatelj RESO te pružatelj privatne zdravstvene skrbi EMC.

Međutim, ove godine nijedna kompanija te planove nije realizirala, pa je 2018. prva godina u ovom desetljeću bez "ruskog IPO-a". "Ova je godina obilježena povećanjem kamatnih stopa u Americi. To je potaknulo velike odljeve kapitala iz rastućih gospodarstava, počev u svibnju", pojašnjava Dmitrij Brodski, direktor tržišta kapitala za Rusiju i Zajednicu neovisnih država u investicijskoj banci Renaissance Capital.

 

4 mlrd.

dolara potencijalno je moglo biti prikupljeno u ovogodišnjim uvrštenjima ruskih tvrtki

Alina Sičova, direktorica tržišta kapitala u tvrtki Sova Capital, ističe kako u preostalom dijelu godine neće biti IPO-a. "Znam za nekoliko imena koja planiraju uvrštenje u prvom tromjesečju: oni nastavljaju motriti situaciju s aspekta zapadnih sankcija, brexita i općenite tržišne kolebljivosti", ističe Sičova. Ruske kompanije prošle su godine prikupile približno osam milijardi dolara prodajom dioničkih udjela, od čega tri milijarde dolara u IPO-ima.

Jedan od zvučnijih izlazaka na burzu bio je En+, kompanija u vlasništvu Olega Deripaske koja upravlja poslovanjem u metalurškom i energetskom sektoru. En+ je uvrstio dionice u Londonu i Moskvi.

Međutim, na rusko tržište kapitala negativno se odrazio travanjski paket sankcija iz SAD-a. Sankcije, previranja u rastućim državama i povećanje prinosa na američke obveznice, uz nastavak američko-kineskog trgovinskog rata, pogodili su ruske planove za IPO-e, tvrde bankari. "Ne smatram da su tržišni uvjeti povoljni", kaže predstavnik jedne kompanije koja je razmatrala izlazak na burzu. "Postoji zabrinutost oko političke situacije, povjerenja potrošača, proračuna, cijene nafte. Situacija je prekolebljiva i to sve zabrinjava", otkriva taj poslovni čovjek.   

Komentirajte prvi

New Report

Close