Cijene nekretnina
na godišnjoj razini

U Hrvatskoj porast cijena nekretnina: Evo koliko su porasle u Zagrebu, a koliko na Jadranu

Cijene novih stambenih objekata skliznule za 0,1 posto, dok su cijene postojećih objekata porasle za 4,6 posto.
Poslovni.hr/Hina
12. travanj 2018. u 09:24
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju za 3,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini porasle za 7,6 posto, dvostruko brže nego u prethodnom kvartalu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U trećem su lanjskom tromjesečju, naime, cijene stambenih nekretnina porasle za 3,8 posto.

U četvrtom lanjskom tromjesečju novi stambeni objekti poskupili su u prosjeku za jedan posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su u odnosu na četvrto tromjesečje 2016. cijene ojačale za 4,1 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu.

Postojeći stambeni objekti zabilježili su, pak, prosječni rast cijena za 3,6 posto na kvartalnoj i 8,3 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na prethodno tromjesečje u prosjeku su više za Grad Zagreb za 3,8 posto, za Jadran 3 posto, dok su za ostala područja više za 2,1 posto.

I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata porasle u Zagrebu, u prosjeku za 9,8 posto, na Jadranu za 7,2 posto, dok su u ostalim područjima prosječno porasle za 4,1 posto.

Izvješće DZS-a pokazuje i da su cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina, u cijeloj prošloj godini porasle za 3,8 posto u odnosu na 2016.

Pritom su cijene novih stambenih objekata skliznule za 0,1 posto, dok su cijene postojećih objekata porasle za 4,6 posto.

Hrvatska među EU zemljama s najvećim skokom cijena na tromjesečnoj razini 

U Europskoj uniji (EU) cijene stambenih nekretnina porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,5 posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna, pokazali su u srijedu objavljeni podaci Eurostata.

U eurozoni njihov je rast na godišnjoj razini blago ubrzao, na 4,2 posto, u odnosu na 4,0-postotni rast u razdoblju od srpnja do rujna 2017.

Među zemljama članicama najviše su u četvrtom tromjesečju 2017. na godišnjoj razini poskočile cijene stambenih nekretnina u Irskoj, za 11,8 posto, zatim u Portugalu, za 10,5 posto, te u Sloveniji za 10 posto.

Na tromjesečnoj je razini rast cijena stambenih nekretnina u EU u posljednja tri mjeseca prošle godine oštro usporio, na 0,7 posto, s 1,6 posto u prethodnom tromjesečju.

Njihov je rast usporio i u eurozoni, na 0,9 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju, izračunali su u Eurostatu.

Najviše su porasle cijene stambenih nekretnina u Sloveniji, za 3,7 posto. Slijedi Hrvatska s 3,2-postotnim rastom cijena u posljednja tri mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su uvećane 0,6 posto.

Pad cijena nekretnina na tromjesečnoj razini zabilježile su u posljednjem lanjskom tromjesečju Švedska, za 2,8 posto, Danska, za 1,7 posto, Belgija, za 0,4 posto, i Finska, za 0,3 posto.

New Report

Close