U Hrvatskoj do 2012. ulaganja u alternativnu energiju 100 mil. eura

Autor: Sandra Livajić , 25. listopad 2007. u 06:30

Na splitskom sajmu SASO rekordnih 2154 izlagača na 153.000 četvornih metara izložbenog prostora

U Splitu je jučer otvorena 12. međunarodna manifestacija SASO, koja se održava na Žnjanu do nedjelje, a riječ je o vodećem gospodarskom događaju u Hrvatskoj, što dokazuje broj od rekordnih 2154 izlagača na 153.000 četvornih metara prostora, 16 zemalja sudionica na sajmu, kao i bogati gospodarski konferencijski program, dok je samu manifestaciju otvorio predsjednik Republike Stjepan Mesić. Ove je godine splitski sajam, između ostalog, posvećen i energiji, pa je tako na Energetskom summitu rečeno kako se u Hrvatskoj solarni sustavi iz godine u godinu sve više koriste, no i dalje nedovoljno u usporedbi s primjerice Austrijom, Njemačkom i Francuskom koje imaju manji broj sunčanih dana, rečeno je na Energetskom summitu. Ugradnja solarnih sustava dobiva na važnosti zbog stalnog porasta cijene nafte i plina u svijetu. U svijetu se toplom vodom iz solarnih sustava na krovovima koristi oko 45 milijuna kućanstava, dok se 2010. godine može očekivati godišnja stopa porasta novopostavljenih solarnih sustava od 25 do 30 posto. Uz sunce nedovoljno je iskorištena i energija vjetra. Vlada je prije nekoliko mjeseci usklađivanjem s europskim propisima odredila kako do kraja 2010. minimalni udio električne energije iz obnovljivih izvora treba iznositi 5,8 posto u ukupnoj potrošnji struje, pri čemu su izuzete hidroelektrane s instaliranom snagom većom od 10 MW. U Hrvatskoj se u ovom sektoru očekuju investicije od sto milijuna eura godišnje u idućih četiri do pet godina. Budući da samo jedna domaća tvornica može proizvesti prototip vjetroelektrane, otvara se pitanje domaćih subvencija za strani proizvod.

Sajam Safir
Osim toga sajam SASO jedini u regiji u sajamskoj industriji bilježi konstantan rast svih parametara, a novost na ovogodišnjem sajmu su konferencije Dan građevinara i Hrvatski drvni proizvod, te jedinstvena mogućnost za sve poduzetnike koji imaju atraktivne projekte da direktno na sajmu SAFIR pronađu financijere, partnere i konzultante putem Inkubatora poduzetničkih ideja. Ovogodišnji SASO obuhvaća i niz međunarodnih specijaliziranih sajmova: Sajam graditeljstva, Sajam drvne industrije, Sajam metalne industrije, Sajam alata, strojeva i opreme, Sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, Sajam elektrotehnike, energetike i telekomunikacija, te drugi put, SAFIR – Sajam financija, investicija i razvoja. Sajam SASO ove godine čine važne gospodarske konferencije; Energetski summit s temama: “Obnovljivi izvori energije”, Plinofikacija Dalmacije“ i ”Financiranje u energetici“; ”Dan građevinara s temom “Pripreme hrvatskoga građevinarstva za inozemna tržišta”, te Dan arhitekata s temom “Water fronts – Projektiranje priobalnog pojasa”. Na gospodarskim konferencijama, gdje će se na jednome mjestu razmotriti aktualne gospodarske teme vitalne za uspjeh gospodarskog razvoja, bit će vodeći ljudi struke iz svih navedenih područja zajedno s malim i srednjim poduzetnicima. Radi promocije obrtničkih zanimanja i struke, a u suradnji s Obrtničkom školom iz Splita organizirana su natjecanja “Mikrograđenje” i “Natjecanje vulkanizera”. Međunarodnu reputaciju SASO 2007 dokazuje direktnim izlagačima iz 16 zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Austrije, Italije, Belgije, Mađarske, Njemačke, Češke, Poljske, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Kanade i Hrvatske.




Izvozna ofenziva
Čak 73 posto posjetitelja sajma vlasnici su poduzeća, donositelji poslovnih odluka ili imaju velik utjecaj pri njihovu donošenju pa je SASO izvrsna prilika za poslovne susrete. Pod okriljem Obrtničkih komora Mostara, Posavskog kantona, Tuzle i Banje Luke na sajmu SASO predstavit će se 84 tvrtke iz Bosne i Hercegovine, te 9 tvrtki iz Srbije koje svoje proizvode predstavljaju pod okriljem Privredne komore Srbije. “Na sajmu sudjeluju sve zemlje iz našeg okruženja što je dokaz da dobro gospodarski surađujemo, što je dobro u vrijeme kad se Hrvatska okrenula Europskoj uniji i NATO-u. Hrvatska ne bježi iz regije i kao naši susjedi ima isti cilj: ulazak u EU. Kad smo otvorili Libiju, za nama su došli Talijani i Amerikanci, a mi smo ostali sa strane. Sada otvaramo vrata Azerbajdžana koji ima stopu rasta od 34 posto, naftu i plin. To je posao za naše tvrtke”, kazao je predsjednik Mesić, dodavši kako moramo proizvoditi da bismo izvozili. Predsjednik se osvrnuo i na brzinu kojom se vojska “rješava” objekata koji joj nisu potrebni, kazavši kako je očito da se objekti “čuvaju’ za poznatog kupca.

U fokusu sajma ‘Hrvatska izvozna ofenziva’

Pod okriljem SASA drugi put se održava SAFIR – sajam financija, investicija i razvoja. SAFIR okuplja lidere iz bankarskog, investicijskog i razvojnog sektora. U programu SAFIR-a obuhvaćani su izložbeni i konferencijski dio. Izložbeni dio sajma uključuje “Sve oblike financiranja”, “Factoring”, “Inovacije” te “Financijsku i bankarsku opremu”. Dok konferencijski dio obuhvaća teme “Hrvatska izvozna ofenziva”, “Otvoreni forum o praksi javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj”, te “Inkubator ideja” – mogućnost interaktivnog predstavljanja novih poduzetničkih ideja i projekata vodećim gospodarskim stručnjacima te mala škola investiranja. Predstavljena je i strategija Hrvatske izvozne ofenzive s fokusom na: povećanje broja izvoznika, promjena strukture izvoza, osnivanje izvoznih klastera i povećanje konkurentnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close