U Frankfurt odlazi glavnina banaka koje bježe od Brexita

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2017. u 22:01
Foto: Thinkstock

Frankfurtski gradski oci tvrde da dolazi pet američkih te jedna švicarska, korejska, japanska i indijska banka.

Frankfurt će najvjerojatnije privući glavninu banaka koje će napustiti London zbog britanskog izlaska iz Europske unije, tvrdi Financial Times na temelju razgovora s predstavnicima više od 30 banaka.

Na desetke tisuća radnih mjesta koje će se preseliti nakon Brexita mnogi su gradovi u Europi bacili oko. No, iskristaliziralo se nekoliko favorita. Uz Frankfurt, to su Pariz, Dublin, Amsterdam, Milano i Madrid. No, njemački grad u kojem je i sjedište Europske središnje banke (ECB) uvelike je ispred konkurenata, ističu sugovornici FT-a. Hubertus Väth, predstavnik frankfurtske gradske uprave koji vodi lobiranje među bankama ističe kako je pet velikih američkih banaka te po jedna švicarska, japanska, korejska i indijska banka već odlučilo da će se preseliti u Frankfurt ili je vrlo blizu takve odluke.

 

10 tisuća

radnih mjesta očekuju u Frankfurtu u sljedećih pet godina

"Mislim da držimo vodeću poziciju", kaže Väth. Tamošnji gradski oci nadaju se dolasku oko 10.000 radnih mjesta u sljedećih pet godina."Nijemci su toliko ispred da Francuzi ne mogu vjerovati", kaže jedan bankar uključen u planove o preseljenju. Za sada je Frankfurt prvi izbor za švicarsku banku UBS koja glavnu prednost vidi u preseljenju u njemačko govorno područje. U užem izboru taj je grad i za američke banke Morgan Stanley, JPMorgan Chase te Bank of America Merrill Lynch. Međutim, ako i dođe do preseljenja u Frankfurt, iz tih banaka tvrde kako će to biti samo jedan od europskih gradova u kojima će poslovati.

Thomas Schäfer, ministar financija savezne pokrajine Hessen u kojoj se Frankfurt nalazi, smatra da je rasutost banaka diljem Europe dobra stvar. "Ako sva radna mjesta odu u jednu državu, tada ostale države to neće vidjeti kao važan dio pregovora o Brexitu. No, ako svi profitiramo, tada postoji veća šansa stvaranja ujedinjenog stava o tom pitanju što će osigurati dobar sporazum s Britanijom", smatra Schäfer. Procjene govore da bi Britanija mogla izgubiti između 75.000 i 232.000 radnih mjesta zbog Brexita.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close