U Ersteu drže palčeve za pad loših kredita u Hrvatskoj

Autor: Ana Blašković , 01. ožujak 2019. u 07:43
Andreas Treichl, glavni izvršni direktor/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska od svih Ersteovih tržišta ima najvišu stopu loših kredita zbog posrnuća koncerna Agrokor.

Erste grupa, koja uz Austriju posluje u šest zemalja srednje i istočne Europe uključujući i Hrvatsku,  ostvarila je rekordnih 1,8 milijardi eura dobiti u prošloj godini, pa dioničare čeka izdašna dividenda od 1,4 eura po dionici.

"Ne samo da je naš godišnji profit, koji porastao za više od trećine na gotovo 1,8 milijardi eura, najbolji u našoj povijesti, nego je i prigodni simbol naše 200-te obljetnice i održivosti poslovnog modela koji je u velikom promijenio regiju u kojoj smo još jednom danas aktivni", rekao je glavni izvršni direktor Andreas Treichl.

Unatoč slabom ekonomskom rastu koji je po zadnjim brojkama dodatno usporio, u Beču na Hrvatsku gledaju optimistično zbog turizma i stabilizacije situacije u Agrokoru, no ističu da još puno toga treba odraditi čega je politika svjesna. Hrvatska od svih Ersteovih tržišta ima najvišu stopu loših kredita upravo zbog posrnuća spomenutog koncerna. Grupa je proteklih godina intenzivno čistila portfelj pa je udio loših kredita pao na 3,2 posto, dok je u Hrvatskoj prošle godine srezan na 9,5 posto s 12,3 godinu ranije.

 

1,4

pod dionici iznosit će ove godine dividenda Erste Groupa

"Iduće godine očekujemo daljnje smanjenje na oko osam posto, a u srednjem roku držimo palčeve da to bude prema pet do šest posto", rekao je direktor grupe za rizike i predsjednik Nadzornog odbora domaćeg Erstea Willibald Cernko.

U 2018. krediti klijentima porasli su na gotovo 150 milijardi eura, gotovo 10 milijardi više nego godinu ranije, a depoziti istodobno za oko 12 milijardi eura.  Treichl, koji nakon 22 godine vođenja grupe krajem godine odlazi u mirovinu, optimističan je i za 2019. Tome u prilog idu očekivanja o snažnom rastu zemalja u regiji od oko 3 posto te dva posto u Austriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close