U deset godina rast premije udvostručit će se na 6 posto

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 06. srpanj 2017. u 22:01
Snažniji euro može smanjiti globalni rast premije za jedan posto/FOTOLIA

Rastu premije pogoduje ekonomski oporavak i povratak inflacije, a mijenja se i odnos vrsta osiguranja.

Globalno tržište osiguranja očekuju dobre godine, zaključuju u najnovijoj studiji Allianza. Čak i u vrijeme krize, između 2008. i 2016. premije osiguravatelja na svjetskoj su razini rasle 3,1 posto, čime dioničari, naravno, nisu bili zadovoljni i nazivaju to izgubljenim desetljećem, no za sljedeće desetljeće prognoziraju udvostručenje rasta premija – na 5,9 posto.

Pritom je zapadna Europa, nakon devet godina stagnacije, ponovo zabilježila rast od tri posto.  "Duga vladavina siromašnih godina napokon je iza nas. No, još nije vrijeme za slavlje. Na starijim tržištima moguće je da će se rast premija zasad vući za gospodarskom aktivnošću. A postoji i značajan trn u oku za europske osiguravajuće kuće: snažniji euro uzrokuje gubitak vrijednosti premija osiguranja u drugim valutama. Ovaj bi učinak mogao skinuti puni postotni bod s godišnjeg globalnog rasta", izjavio je Michael Heise, glavni ekonomist u Allianzu.

Rastu premija pogoduje oporavak gospodarstva i povratak inflacije, a u okruženju rasta mijenja se i odnos životnog i neživotnog osiguranja. Dok je u krizi neživotno imalo jaču dinamiku s prosječnim globalnim rastom od 3,8 posto godišnje, životno je kaskalo sa 2,8 posto rasta, dok je u zapadnoj Europi zbog ekstremno niskih kamatnih stopa čak i padalo – premija osiguranja života smanjila se prosječno 0,5 posto godišnje, dok je neživot rastao 1,2 posto.

Očekivanje uzleta životnog osiguranja temelje na potrebi štednje za mirovinu te prognoziraju godišnje stope rasta premije od 6,5 posto do 2027. u odnosu na 4,9 posto kod neživotnog osiguranja. Najveća su očekivanja od tržišta u nastajanju, uključujući kinesko, kojima je prognoziran dvoznamenkasti rast. Nove su im tehnologije dvosjekli mač: s jedne se strane niži prihodi očekuju u neživotnim osiguranjima, posebno u autoosiguranju uslijed većeg udjela autonomnih vozila, a s druge strane, digitalizacija i umjetna inteligencija alat su koji ugovaranje osiguranja čini dostupnijim i širi im doseg. 

Komentirajte prvi

New Report

Close