U Centar banci minus 53,2 mil. kn, u Karlovačkoj 8,3 milijuna

Autor: Ana Blašković , 01. studeni 2012. u 22:01
Centar banka i Kaba zasebno traže banke za konsolidaciju u većega tržišnog igrača/PIX

Najveći utjecaj na rezultat Centar banke i dalje ima čišćenje portfelja i izdvajanje 9,7 milijuna kuna u posljednjem tromjesečju.

Iščekivani s priličnim zanimanjem, tromjesečni izvještaji Centar i Karlovačke banke, dviju okosnica konsolidacije malih banaka, pokazali su nastavak negativnih trendova; pad kamatnih prihoda, borbu s troškovima i pad operativne dobiti. Karlovačka banka rujan je zaključila sa 8,3 milijuna kuna gubitka, što je znatno bolje od 41,1 milijun kuna minusa iz istog razdoblja prošle godine. S druge strane Centar banka nastavila je s čišćenjem bilance nakon dokapitalizacije rizičnim kapitalom zbog čega je gubitak u posljednjem kvartalu povećan za desetak milijuna kuna dosegnuvši na kraju rujna 53,2 milijuna kuna.

Pokazatelji u padu

Nakon četvrte godine pada gospodarske aktivnosti banke više nemaju puno manevarskog prostora, a svi ključni pokazatelji poslovanja su u padu. Slaba potražnja za kreditima i rast troškova financiranja smanjili su zarade od kamata. Neto kamatni prihod u Kabi pao je za gotovo 45 posto, na 18,7 milijuna kuna, neto prihod od provizija i naknada za 14 posto na 8,7 milijuna kuna, a za više od trećinu manja je i dobit od trgovanja (3,9 milijuna kuna). Premda je troškove srezala za 14 posto, na 45,5 milijuna kuna, izostanak prihoda nije bio dovoljan za pozitivan rezultat, pa je čak i prije rezervacija Kaba imala minus od 5,7 milijuna kuna. U usporedbi s prošlom godinom banka je smanjila rezervacije za 90 posto nakon poduzimanja "niza aktivnosti na pojačanoj naplati dospjelih rizičnih plasmana" pa je za čišćenje portfelja izdvojila 2,5 milijuna kuna. Neto gubitak popeo se na 8,3 milijuna kuna, a od lipnja je bilanca smanjena dva posto, na 1,78 milijardi kuna. U usporedbi s Kabom, Centar banka imala je slabiji pad prihoda, ali puno veći gubitak. Na neto kamatnim prihodima Centar banka ostvarila je 33,1 milijun kuna, što je u usporedbi s rujnom prošle godine 6,4 posto manje. I u toj maloj banci kamatni je prihod u padu uz istodobni rast troškova po kamatama. Od naknada i provizija uprihodovano je 5,9 milijuna ili 10,7 posto manje, a negativan doprinos imalo je oko pola milijuna kuna gubitka iz trgovanja.

Veliko pospremanje

Za razliku od rujna prošle godine, ni Centar banka nije ostvarila pozitivan rezultat prije rezerviranja za loše kredite. Taj je gubitak iznosio 1,85 milijuna kuna, a prije godinu dana dobit prije rezervacija bila je 8,8 milijuna kuna. Ipak, najveći utjecaj na rezultat i dalje ima čišćenje portfelja i izdvajanje 9,7 milijuna kuna u posljednjem tromjesečju, što je gubitak Centar banke u devet mjeseci ove godine podiglo na 53,2 milijuna kuna. Intenzivno "posremanje u kući" i potraga na tržištu u Centar banci je rezultiralo i potencijalnim kandidatom za spajanje. Na dioničarima Vabe, ali i HNB-u, odluka je o dokapitalizaciji vrijednoj 50 milijuna kuna te banke kao prvom koraku u spajanju s Centar bankom i stvaranju veće institucije. Karlovačka banka zasebno vodi svoj proces pripajanja Nava banke. Dosad je obavljena revizija izvješća, a očekuje se da će skupštine obiju banaka izglasati pripajanje do kraja godine, najavljuju u Kabi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close