Tržište (ne) želi novi porez

Autor: Tin Bašić; Tomislav Pili , 30. srpanj 2009. u 22:00

Deutsche Telekom je ove godine dobio 1,3 mlrd. kuna dividende HT-a, a da je porez bio na snazi, morao bi državi platiti 50 milijuna kuna

Vlada Jadranke Kosor na sjednici održanoj u četvrtak uputila je u saborsku proceduru amandman koji bi trebao još malo popuniti proračunski bezdan i to pomoću oporezivanja dividende i kapitalne dobiti. Na poticaj koalicijskih partnera i uz blagoslov HDZ-a, u budućnosti bi se dividende trebale oporezivati po stopi od dva posto za iznose od 3000 do 6000 kuna, a iznad 6000 kuna stopa bi trebala iznositi četiri posto. Iako još nema izračuna koliko bi taj novi namet trebao donijeti državnom proračunu, poznavatelji tržišta kapitala imaju različita stajališta o njegovom utjecaju na ionako plitko i nelikvidno hrvatsko tržište. Dio analitičara koji su željeli ostati anonimni, smatraju da bi taj porez rastjerao i ono malo sudionika na tržištu kapitala koje trese kriza već preko godinu dana.

Dvojako promatranje
Usporedbe radi, kada su zapadne države uvodile ovakve poreze, nije bilo većih problema jer su ta tržišta bila u fazi rasta i razvoja. Ovakav namet bi u ovoj situaciji čak destimulirao određene ulagače, smatraju neki. Drugi dio analitičara ne dijeli to mišljenje. Prema riječima Vjerana Filippija, predsjednika Uprave Adriatica Capitala, neki značajniji negativan utjecaj na tržište kapitala neće se dogoditi jer ni značajniji broj kompanija ove godine neće isplaćivati dividende. Dijelom oprečno mišljenje ima Nada Ružić, direktorica investicijskog društva Argus vrijednosnice koja smatra da taj porez treba promatrati dvojako. “Ne mora značiti da će taj porez biti nužno negativan. Utjecat će negativno po razvoj tržišta, ali će porez pozitivno djelovati spram oporezivanja dividendi koje se isplaćuju stranim vlasnicima domaćih tvrtki, a oni taj novac ne reinvestiraju u Hrvatsku”, smatra Ružić. Riječi Nade Ružić o iznošenju dividendi mogu potkrijepiti i brojke. Naime, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), Deutsche Telekomu, vlasniku 51 posto T-HT-a, ove je godine isplaćeno skoro 1,3 milijarde kuna dividende. Da je predloženi porez na dividendu tada bio na snazi, država bi bila “bogatija” za približno 50 milijuna kuna.

Podijeljeni milijuni
No, nije HT jedini primjer odlaska domaćeg kapitala u inozemstvo. Tako je globalni pivarski div Anheuser InBev, vlasnik Zagrebačke pivovare, uprihodio 62,2 milijuna kuna, dok su vlasnice Erste Card Cluba (bivšeg Dinersa), austrijske Erste Bank Group i Steiermärkische bank, dobile ukupno 48,3 milijuna kuna dividende. Država bi tako od InBeva dobila 2,5 milijuna kuna poreza dok bi austrijske vlasnice bivšeg Dinersa ostale uskraćene za ukupno 1,9 milijuna kuna. Isto tako, Siemens je imao 164,5 milijuna kuna dividende, od čega je 96,6 posto otišlo u Njemačku. Porez razrezan Siemensu iznosio bi 6,4 milijuna kuna.

Domaći kapital

Visoke isplate
Agrokor Ivice Todorića od svojih je kompanija dobio 90,1 milijuna kuna dividende. Da je porez na tu isplatu tada bio na snazi, četiri posto tog iznosa otišlo bi državi, a riječ je o 3,6 milijuna kuna. Nadalje, Emil Tedeschi je kao predsjednik Uprave Atlantic grupe dobio 9,1 milijuna kuna dividende. Da je morao platiti porez, bilo bi to nešto više od 363 tisuće kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

do kada će mo dopustiti da nas svi J..U sa proštenjem i osmjehom na licu
NITI JEDNA STRANKA koja je na vlasti bila NIJE NAPRAVILA NIŠTA OSIM ŠTO NAS JE UVALILA U ŠTO VEĆA GOVNA DO NOSA
ali mi HRVATI SMO DOMIŠLJATI I GENETSKI SA VELIKIM NOSEVIMA PA SMO PREŽIVJELI
SVE JE OVO VELIKA PARODIJA

Isprika zbog greške, porez na dobit je 20% naravno. Sve ostalo stoji.

El Febo, 31.07.2009. u 09:49
novac koji se isplaćuje kroz dividendu je već oprezovan kroz porez na dobit (35%),

U kojoj Vi državi živite?

Ovo je totalno sranje a dolje navodim razloge:
– novac koji se isplaćuje kroz dividendu je već oprezovan kroz porez na dobit (35%), ista zarada se dakle duplo oprezuje.
– -malo firmi isplaćuje dividendu, odnosno, one koje isplaćuju već su to učinile pa će financijski učinak na proračun biti nikakav
– porez je uveden bez ikave analize i rasprave kakav učinak će imati na tržište kapitala i bez jasnog obrazloženja što se njime želi napraviti osim popuniti rasipnu državnu blagajnu, stope su određene proizvoljno i nepravedno (ne koristi se progresivna stopa na ispravan način kao kod npr. poreza na dohodak)
– sve firme koje se gore navode (uključujući i i one u vlasništvu Agrokora) sadašnjim vlasnicima prodala je upravo hrvatska Vlada najčešće znatmo ispod stvarne tržišne virjednosti
– porez na dividendu smo već imali od 2001 do 2004. godine i ukinula ga je upravo OVA HDZ-ova vlada (a uvela ga je vlada Koalicije). Što se promijenilo od tada? Moje mišljenje da se nije promijenilo ništa i da apsolutno nemaju pojma šta rade.

New Report

Close