Trump bi olabavio pravila za financijaše

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2017. u 15:01
Predsjednik Donald Trump od veljače radi na reviziji financijske regulative/REUTERS

Analitičari smatraju kako američkom predsjedniku neće biti tako lako ukinuti regulativu kao što misli.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je izvršnim direktorima tamošnjih banaka na sastanku u utorak da će reformski zakon o Wall Streetu (Dodd-Frankov zakon) vjerojatno biti ukinut i "zamijenjen nečim drugim".

Podsjetimo, čim je preuzela dužnost, Trumpova je administracija počela raditi na reviziji zakonskih rješenja koja reguliraju financijski sektor SAD-a nakon bolnih iskustava s krizom iz 2008. godine. U veljači je Trump izdao uredbu kojom traži od ministra financija Stevea Mnuchina da se konzultira s regulatorima i pošalje izvješće koje će predložiti moguće regulatorne i zakonske izmjene. To izvješće, koje se očekuje u lipnju, vjerojatno će biti nacrt za izmjene zakona, piše Reuters.

Jeb Hensarling, predsjednik Odbora za financijske usluge Zastupničkog doma, u utorak je izjavio kako do kraja mjeseca namjerava predstaviti nacrt zakona koji će zamijeniti postojeći Zakon o financijskom izboru. Njime bi se značajno umanjile nadzorne ovlasti Ureda za financijsku zaštitu potrošača, ali i pravila o stres-testovima banaka. Osim toga, olabavile bi se regulatorna pravila koja prate prikupljenje kapitala na burzi.

No, analitičari upozoravaju kako Trumpu neće biti tako lako ukinuti Dodd-Frankov zakon kao što misli. Naime, Bijela kuća nije u mogućnosti mijenjati odredbe tog zakona koje gotovo o cjelini provode neovisna tijela, poput Komisije za burze i vrijednosnice te Federanih rezervi. Osim toga, za prolazak izmjena zakona Trumpu će u Senatu trebati 60 ruku, a vjerojatan je veliki otpor  demokratskih zastupnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close