Triglav u Sloveniji nudi osiguranje bespilotnih letjelica

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2016. u 22:00
Tržište bespilotnih letjelica u svijetu ove će godine biti vrijedno šest milijardi eura

Prošle godine, prema procjenama, u Sloveniji je prodano čak 40 tisuća dronova, za profesionalnu i privatnu upotrebu.

Prodaja dronova na svjetskom tržištu raste vrlo brzo, prema nekim procjenama očekuje se da će u 2016. godini biti vrijedna oko šest milijardi eura. Samo u Sloveniji je prošle godine, prema procjeni Zrakoplovnog saveza Slovenije, prodano oko 40.000 bespilotnih letjelica, za profesionalnu i privatnu upotrebu.

Međutim, njihova veća dostupnost postavlja pitanja o sigurnosti, time i osiguranje, piše ljubljanski list Delo. Triglav je prvi među slovenskim osiguravateljima ponudio osiguranje od odgovornosti i kasko osiguranje dronova, priopćili su iz Triglava. Posebnih propisa koji reguliraju djelokrug korištenja bespilotnih letjelica u Sloveniji nema, tek nedavno je predložen propis o sustavima bespilotnih letjelica koji, također, navodi osiguranje, međutim, zasad dronovi još podliježu istim pravilima kao modeli zrakoplova. To znači da je za uređaj s maksimalnom polijetnom težinom većom od 20 kilograma osiguranje od odgovornosti obvezno.Jasno je da dronovi mogu izazvati znatne štete, bilo u zraku ili prilikom pada na tlo.

Zato Triglav osiguranje prvi u Sloveniji priprema opsežnu ponudu osiguranja za poslovne korisnike i dobrovoljnog osiguranja od odgovornosti za privatne korisnike dronova. Kasko osiguranje pokriva u cijelosti pokriva štetu ili gubitak bespilotne letjelice, čemu uzrok može biti jednan od rizika navedenih u uvjetima za osiguranje, kao što su pad ili oštećenja uslijed udarca drona u drvo ili zgradu. Uvjet za zaključivanje kasko osiguranja je da je dron u registriranoj djelatnosti naveden kao osnovno sredstvo.  Dobrovoljno osiguranje od odgovornosti, koje može zaključiti svaki vlasnik bespilotne letjelice, pokriva odgovornost vlasnika za štetu nanesenu trećim osobama. Triglav će, uz očekivani razvoj regulatornog okvira, proširiti osiguranje na sportsko, rekreativno i takmičarsko korištenje bespilotnih letjelica.

Komentirajte prvi

New Report

Close