Trichet: Politička neefikasnost razdire financijski sustav Europe

Autor: Tin Bašić,VLM , 11. listopad 2011. u 22:00

Pometnju je izazvala tvrdnja šefa ministara financija eurozone da će se Grčkoj morati otpisati i više od 60% duga, no to je demantirano

Različita rješenja političkih lidera za izlazak iz dužničke krize koja je zahvatila Europu protuproduktivna su i prijete stabilnosti financijskog sustava, upozorio je jučer čelni čovjeka Europske središnje banke Jean-Claude Trichet. “Kriza je dosegnula novu dimenziju jer je prešla je s manjih ekonomija na neke od velikih država. Kriza je sustavna i mora je se odlučno rješavati”, upozorio je Trichet. Iako nije specificirano na koje se to političare i odluke odnosi, primjere nije teško naći.

Kazao, pa demantirao
Naime, francuski lideri zastupaju plan spašavanja prema kojemu će države, odnosno stabilizacijski fond, spašavati europski bankarski sustav. Suprotno mišljenje ima njemačka kancelarka Angela Merkel koja zastupa veću ulogu privatnih ulagača. Osim toga u utorak je dodatnu zbrku izazvala izjava čelnika vijeća ministara financija eurozone Jean-Claudea Junckera, koji je za austrijsku televiziju navodno izjavio kako će se čak 60 posto grčkoga duga morati otpisati. Pometnja nastala nakon te tvrdnje je razumljiva jer, ako se uzmu u obzir gubici koje su banke pretrpjele kada su otpisale 21 posto grčkoga duga, otpis veći od 60 posto srušio bi financijski sustav. No Junckerov glasnogovornik je brže-bolje demantirao izjavu objasnivši da je njegov šef htio reći da će otpisi vjerojatno biti veći od 21 posto. Da pronalazak zajedničkog rješenja europskih političkih čelnika eurozone za izlazak iz krize i te kako zapinje, potvrdila je jučer i objava da se “summit” eurozone, koji se trebao održati za tjedan dana, odgađa za 23. listopada. Probleme stvaraju i Slovaci. Nedavno su iz te države najavili kako neće poduprijeti proširenje Europskoga stabilizacijskog fonda jer bi njihov udio u fondu ionako bio minoran. Slovački parlament o tome je trebao odlučiti jučer, no oporba je odbila glasovati, a kako je sve završilo do zaključenja broja nije bilo objavljeno.

Grčkoj ipak nova tranša?
Jedna dobra vijest jučer je ipak stigla, i to od inspektora MMF-a, EU i ECB-a, takozvane trojke, koji su donijeli prvi pozitivan zaključak o Grčkoj. U priopćenju koje su nakon završena “snimanja” grčkih financija odaslali stoji kako je Grčka napravila važan napredak u fiskalnoj konsolidaciji. “Uspjeh programa nastavlja ovisiti o mobiliziranju financiranja privatnog sektora kao i državnih dužnosnika”, kažu. Mišljenje trojke korak je bliže odluci da se Grčkoj odobri tranša pomoći od 8 mlrd. eura, koje bi joj, kako piše Financial Times, mogli biti doznačeni početkom studenoga. Međutim, iako unosi određenu dozu optimizma, riječ je o priopćenju bez konkretnih brojeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close