Tri banke kažnjene s 485 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2016. u 22:00
Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager/REUTERS

JPMorgan, Crédit Agricole i HSBC manipulirali su Euriborom, tvrdi Bruxelles.

Europska komisija (EK) kaznila je u srijedu banke Crédit Agricole, HSBC i JPMorgan Chase s ukupno 485 milijuna eura zbog manipulacije referentnom kamatnom stopom Euribor i razmjene osjetljivih informacija.

EK je objavila da su te tri banke dio sedmočlanog kartela banaka, udruženih u razdoblju od rujna 2005. do svibnja 2008. godine kako bi manipulirale Euriborom, referentnom kamatnom stopom koja se utvrđuje na europskom međubankarskom tržištu. JPMorgan Chase dobio je najveću kaznu, od 337,2 milijuna eura, Crédit Agricole kažnjen je sa 114,7 milijuna eura, a HSBC sa 33,6 milijuna eura, kazala je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Pojasnila je da veličina kazne odražava duljinu sudjelovanja banaka u kartelu, ozbiljnu narav toga kartela i njegove geografske razmjere.

"Banke moraju poštivati pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja baš kao i svaka druga kompanija na jedinstvenom tržištu", kazala je europska povjerenica Margrethe Vestager. Najnovija odluka označava kraj nekoliko istraga EK u bankarskom sektoru. "U najmanju se ruku nadam da time završavaju naše istrage", dodala je povjerenica. Iz JPMorgana odbacuju takve optužbu i najavljuju mogućnost žalbe. Iz Crédit Agricole poručuju da će istražiti sve što im se stavlja na teret, a iz HSBC-a su također poručili da će se svim silama braniti od optužbi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close