Trgovanje virtualnom valutom postalo opasno po život

Autor: Tin Bašić , 07. ožujak 2014. u 09:57
Priča o Bitcoinu sve više podsjeća na roman Toma Clancyja/FOTOLIA

Singapurska policija istražuje smrt izvršne direktorice First Meta Exchangea Autumn Radtke.

Prošlotjedna propast Mt Goxa, najpoznatije svjetske platforme za trgovinu virtualne valute bitcoin, dobiva kriminalistički nastavak obavijen teorijom zavjere, primjeren romanima Toma Clancyja.

Singapurska policija, naime, istražuje smrt Autumn Radtke, 28-godišnje američke državljanke koja je bila izvršna direktorica jedne od brojnih platformi za mijenjanje virtualnih valuta u Aziji. Radke je 2012. godine regrutirao poduzetnik Douglas Abrams koji posluje u Singapuru. On je, pak, čelnik tvrtke First Meta Exchange koja prihvaća bitcoin kao valutu za kupovanje i prodaju drugih virtualnih valuta u online igrama. Linkedin profil Radkeove opisao je tu tvrtku kao pionira digitalnog bankarstva i virtualnih valuta, piše The Financial Times.

 

600tisuća

dolara vrijednih bitcoina ukradeno je s kanadske platforme Flexcoin

U First Meta Exchangeu su šokirani iznenadnom i tragičnom smrću svoje djelatnice i izvršne direktorice. First Meta nedavno je krenuo u digitalno plaćanje diljem jugoistične Azije. Riječ je o regiji gdje su mikroplaćanja putem mobilnih uređaja postala iznimno popularna zbog pojave srednje klase koju čine mladi tehnološki obrazovani ljudi, piše FT. Relativno blagi stav singapurskih regulatora prema virtualnim valutama kao što je Bitcoin (za razliku od kineskih ili japanskih regulatora) privukao je brojne operatere te valute u tu državu koja je i inače najveće azijsko središte za trgovanje devizama. A upravo je prošlotjedna propast Mt Gox, najpopularinije platforme za bitcoin kojoj je sjedište u Tokiju, kojoj su hakeri ukrali 744.000 bitcoina potaknula je neke zemlje da preispitaju svoje stavove o trgovanju tom valutom.

Spomenimo i to da je u srijedu bankoritrala i kanadska platforma Flexcoin nakon što su hakeri uspjeli ukrasti 600.000 dolara vrijednih bitcoina. Singapurske monetarne vlasti poručile su da će razmotriti postoji li potreba za uvođenjem posebnih propisa koji bi se ticali Bitcoina. Naime, prvi azijski automat za prodaju Bitcoina prošloga je tjedna otvoren upravo u Singapuru. S druge strane, Tajvan je u potpunosti zabranio bilo kakve automate ili bankomate koji bi građanima omogućili za promjenu Bitcoina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close