Traže hitno uvođenje poreza na financijske transakcije

Autor: Marina Biluš , 08. veljača 2012. u 22:00

Devet država Europskoj je uniji odaslalo apel u kojem pozivaju na hitno uvođenje poreza na financijske transakcije.

Od Danske koja predsjeda Unijom čelnici Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španjolske, Finske, Belgije, Grčke i Portugala zajedničkim su pismom zatražili da se ubrza posao na predstavljanju, a potom i primjeni poreza koji je na jednom od prethodnih “summita” istaknut kao jedno od najpoželjnijih “oružja” u borbi s dužničkom krizom u Europi. Inače, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je europski čelnik koji je odobrio uvođenje poreza na financijske transakcije u svojoj zemlji. Krajem siječnja objavio je da će Francuska taj porez uvesti već u kolovozu ove godine uz stopu od 0,1 posto. Štoviše, naglasio je tada predsjednik, ta će država porez uvesti bez obzira na to hoće li njezin primjer slijediti ostale zemlje eurozone. Braneći svoj stav da je opravdano financijašima uvesti spomenuti namet, Sarkozy je bio poručio: “Ne postoji razlog zbog kojeg financijski sektor, koji nas je i doveo u ovakvu situaciju, ne bi sudjelovao u sređivanju stanja.”Očekivano, njegova je najava izazvala revolt bankara u Francuskoj koji su Sarkozyja mjesecima neuspješno uvjeravali da odustane od svog nauma. No “utjehu” im je pružio vjerojatno najveći protivnik uvođenja poreza na financijske transakcije, britanski premijer David Cameron. Nakon što je francuskog kolegu napao zbog najavljenog poreza, izjavivši da će tim potezom dotući gospodarstvo koje se ionako ne uspijeva oporaviti, Cameron je poručio: “Velika Britanija će otvoriti svoja vrata i s dobrodošlicom dočekati mnoge francuske banke.” Cameron je tako neizravno upozorio na opravdana strahovanja brojnih analitičara koji ističu da će financijske institucije u zemljama koje im uvedu sporni porez povući s tih tržišta, što će, uvjeravaju, samo dodatno “raniti” već poljuljanu Europu.

Za i protiv

Sarkozyjeva računica
Najavljujući uvođenje poreza na financijske transakcije u Francuskoj, Sarkozy je poručio da se vlada nada prihodu od milijardu eura koji će im i te kako dobro doći u snižavanju proračunskog deficita.

Gubitak radnih mjesta
S druge strane David Cameron ukazao je na loše strane uvođenja tog poreza. U svom nastupu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu pozvao se na procjene same Europske komisije koja, tvrdi, predviđa da bi Europu porez na financijske transakcije mogao stajati pola milijuna radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close