Transakcije kroz više obračunskih razdoblja

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2011. u 22:00

U praksi često postoje transakcije koje započinju u jednom obračunskom razdoblju, a završavaju u sljedećim razdobljima

Cilj vremenskih razgraničenja je iskazati prihode i rashode u onom obračunskom razdoblju na koje se ona stvarno i odnose kako bi se što objektivnije prikazao rezultat poslovanja.

Vremenska razgraničenja su:
potraživanja ili obveze za koje u obračunskom razdoblju nisu zadovoljeni kriteriji priznavanja prihoda, odnosno rashoda već se ispunjenje ovih kriterija očekuje u budućim razdobljima, ili
prihodi ili rashodi priznati u obračunskom razdoblju temeljem načela nastanka događaja, a za koje se u istom obračunskom razdoblju nisu zadovoljili kriteriji priznavanja potraživanja ili obveza već se ispunjenje ovih kriterija očekuje u budućim razdobljima.

Vremenska razgraničenja mogu biti aktivna i pasivna.
Aktivna vremenska razgraničenja su:
unaprijed plaćeni troškovi koji se priznaju kao imovina kada se odnose na iznose plaćene u tekućem razdoblju, a koji se odnose na troškove budućeg razdoblja kao npr. plaćena premija osiguranja. Početno se mjere u visini plaćenog iznosa,
nedospjela naplata prihoda koja se priznaje kao imovina kada se evidentiraju prihodi tekućeg razdoblja, a za koje nisu zadovoljeni kriteriji za priznavanje potraživanja, npr. nije izdan račun. Početno se mjere po fer vrijednosti naknade koja se očekuje primiti ili potraživanje koje se očekuje priznati.

Pasivna vremenska razgraničenja su:
odgođeno plaćanje troškova – priznaje se kao obveza kada se evidentiraju troškovi tekućeg razdoblja, a za koje nisu zadovoljeni kriteriji za priznavanje obveze, npr. nije primljen račun. Početno se priznaju po fer vrijednosti očekivanog izdatka ili obveze,
prihod budućeg razdoblja – priznaje se kada nisu zadovoljeni uvjeti za njihovo priznavanje u računu dobiti i gubitka tekućeg razdoblja. Početno se priznaju u iznosima koji su jednaki primljenim iznosima ili priznatim potraživanjima.

Odgođena porezna imovina je iznos poreza na dobit za povrat u budućim razdobljima, a odnosi se na privremene razlike koje se mogu odbiti (ispravak vrijednosti potraživanja, zaliha i druge imovine koji se ne priznaje kao porezni rashod), preneseni neiskorišteni porezni gubitci i prenesene neiskorištene porezne olakšice. Početno se mjeri primjenom važeće porezne stope na datum bilance. Odgođena porezna imovina može biti priznata samo ako je vjerojatno da će se privremene razlike ukinuti u predvidivoj budućnosti i ostvariti dostatan dobitak kako bi se mogla uporabiti privremena razlika. Odgođena porezna obveza je iznos poreza na dobit plativ u budućim razdobljima koji se odnosi na oporezive privremene razlike. Početno se mjeri primjenom važeće porezne stope na datum bilance.

Naknadno mjerenje stavki vremenskog razgraničenja priznaje se u iznosu koji je jednak početno priznatom iznosu umanjenom za:
dio koji se priznaje kao prihod ili rashod tekućeg razdoblja kod unaprijed plaćenih troškova ili prihodima budućeg razdoblja te
dio koji se priznaje kao potraživanje ili obveza kod nedospjele naplate prihoda ili odgođenog plaćanja troškova.
U slučaju kada su za dio unaprijed plaćenih troškova ili prihoda budućeg razdoblja ispunjeni uvjeti priznavanja u računu dobiti i gubitka, za taj dio se smanjuje vrijednost unaprijed plaćenih troškova ili prihoda budućeg razdoblja priznatih u bilanci i povećava iznos prihoda ili rashoda u računu dobiti i gubitka. U slučaju kad su za dio nedospjele naplate prihoda ili odgođenog plaćanja troškova ispunjeni uvjeti za priznavanje u okviru potraživanja ili obveza, za taj dio se smanjuje vrijednost nedospjele naplate prihoda ili odgođenog plaćanja troškova i povećava iznos potraživanja ili obveza. Ove transakcije utječu samo na promjenu strukture bilance. Naknadno mjerenje odgođene porezne imovine i odgođene porezne obveze provodi se tako da se početno priznati iznos umanji za ukinute privremene razlike i uskladi za efekte koji proizlaze iz promjene poreznog zakonodavstva. Poduzetnik treba u bilješkama zasebno objaviti iznos vremenskih razlika nastalih u tijeku obračunskog razdoblja, i iznos ukinutih vremenskih razlika. Prilikom objavljivanja poduzetnik će zasebno objaviti iznose koji se odnose na aktivna te na pasivna vremenska razgraničenja.

Državne potpore

Fer vrijednost
Državne potpore povezane s imovinom, uključujući nenovčane potpore po fer vrijednosti, trebaju se prezentirati u bilanci ili iskazivanjem odgođenog prihoda ili kao odbitne stavke pri izračunavanju knjigovodstvenog iznosa te imovine, osim državnih potpora za biološku imovinu koja se naknadno mjeri po fer vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close