Trajnu zabranu rizičnih vrijednosnica Hanfa uskoro šalje u javnu raspravu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2019. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/Boris Šćitar/PIXSELL

Trgovanje se odvija putem interneta, a provode ih brokeraji registrirani na egzotičnim otočjima.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), radi zaštite građana  razmatra mogućnost trajne zabrane prodaje binarnih opcija najavio je regulator u ponedjeljak.

Hanfa u priopćenju upozorava na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com kada su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava. Često se iza takvih stranica nalaze društva registriranima na tzv. egzotičnom otočju (npr. Marshallovi otoci) gdje je legalnost ili reguliranost poslovanja upitna", kažu u Hanfi.

Napominju da su CFD-ovi i binarne opcije izrazito složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju te da je na razini cijele Europske unije na snazi privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje. Ograničena je, odnosno zabranjena, i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika. "Navedene mjere privremenog su karaktera i njihova je primjena već nekoliko puta produljivana.

U Hanfi u ovom trenutku razmatramo mogućnost da za područje Hrvatske trajno zabranimo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima s obzirom da nam je primarni cilj zaštita hrvatskih građana. Prijedlog ćemo uskoro staviti na javnu raspravu", najavljuje predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Signale za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavljaju i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje. Čak ni uredno registrirane brokerske kuće ne smiju nagovarati klijente na trgovanje, a ne smiju niti davati upute kojim financijskim instrumentom trgovati, osim ukoliko je s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja, kažu u Hanfi. Ako su, pak, građani dovoljno informirani te ih trgovina takvim vrijednosnicama zanima, u Hanfi preporučuju da pouzdano utvrde s kime kontaktiraju i je li doista riječ o zaposleniku brokerske kuće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close