Topi se neto imovina AZ i Erste Plavog fonda

Autor: Tin Bašić , 16. ožujak 2009. u 22:00

Iako je ukupna imovina rasla, u veljači AZ je zabilježio pad neto imovine od 4,7 milijuna kuna, a Erste Plavi od 24,7 milijuna kuna manje nego u siječnju

Domaći obvezni mirovinski fondovi zabilježili su u veljači ukupni rast neto imovine od 2,4 milijuna kuna u odnosu na mjesec ranije.

Naime, ukupna neto imovina OMF-ova u veljači je iznosila 22,9 milijardi kuna, dok je u siječnju bila 22,8 milijardi kuna, stoji u izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). No, promatrajući podatke pojedinačno, AZ i Erste Plavi OMF-ovi u veljači su zabilježili pad neto imovine. AZ je imao neto imovinu od 9,17 milijardi kuna, dok je u siječnju imao 9,18 milijardi kuna. Isto tako, Erste Plavi je prošloga mjeseca imao 24,7 milijuna kuna manju neto imovinu nego u siječnju. Iako je vrijednost obračunske jedinice u proteklih godinu dana pala za 13,4 posto, neto imovina Erste Plavog ipak je povećana za 210 milijuna kuna. “Globalna kriza utjecala je na pad cijena dionica kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu kapitala, time da je još dodatno pala i cijena hrvatskih državnih obveznica, jer je čitava regija procijenjena kao područje povećanog rizika za ulaganja”, poručuju iz Erste društva za upravljanje mirovinskim fondovima.

Domaće tržište kapitala
Mirovinski fondovi u veljači su glavninu svog novca (93,9 posto) uložili u domaće dionice i obveznice. No, promatrajući strukturu ulaganja, jedino je Erste Plavi u veljači ostvario pad ulaganja na domaćem tržištu kapitala. Naime, prošloga mjeseca taj fond je uložio 2,76 milijardi kuna, dok je mjesec ranije to ulaganje iznosilo 2,80 milijardi kuna. Od ostalih fondova valja izdvojiti AZ OMF koji je u domaćoj imovini zabilježio najveći rast, od čak 200 milijuna kuna s obzirom na siječanj. Od ukupne imovine mirovinskih fondova, još uvijek prednjači sigurniji način ulaganja u državne obveznice. U veljači je tako 68,8 posto imovine uloženo u domaće državne obveznice, što je oko 15,8 mlrd. kuna. To je ipak smanjenje ulaganja u te vrijednosne papire od čak 158,8 milijuna kuna. Najviše je u obveznice uložio AZ OMF sa 6,5 milijardi kuna, a slijedi ga Raiffeisen OMF sa 5,1 milijardom.

Rast ulaganja
Prošloga mjeseca domaći mirovinci ulagali više su u strane vrijednosne papire. Tako su u veljači uložili 235,5 milijuna kuna više nego u siječnju kada su uložili 1,6 milijardi kuna. Što se tiče strukture ulaganja u stranu imovinu, najveći pad zabilježen je stranim otvorenim investicijskim fondovima u ukupnom iznodsu od 162,4 milijuna kuna. Najviše je uložio Erste Plavi OMF sa 92,4 milijuna kuna, dok je najveći pad ulaganja imao AZ koji je u veljači uložio “samo” 5,7 milijuna kuna, dok je mjesec ranije uložio 156,2 milijuna kuna.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mislim, ‘regulira’!

i što možemo napraviti za promjenu pristupa Hanfe, smjenu ljudi koji je vode ili izmjenu propisa kojima ona regulira tržište?

Žalosno je to da mirovnski fondovi ne mogu kupovati vrlo jeftine domaće dionice radi priglupe Hanfe i njezinih propisa, nego kupuje precjenjne strane VP.

Hvala za statistiku
Tužno je sve to

New Report

Close