Tko uloži 3 mil. eura i zaposli 15 ljudi ne plaća porez na dobit

Autor: Jadranka Dozan , 01. kolovoz 2012. u 22:00

Mali poduzetnici za investicije do 50.000 eura mogu računati na upola manju stopu poreza na dobit

Poduzetnici koji se odvaže na investicijska ulaganja koja će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta odskora će moći računati na niz poticajnih mjera Vlade. Među najznačajnijima su svakako one kroz porezne poticaje. Za investicije vrijedne do milijun eura, a kojima se otvara najmanje 5 radnih mjesta, stopa poreza na dobit će im se prepoloviti u odnosu na propisanu stopu (trenutno 20 posto), i to u razdoblju do 10 godina od početka investicije.

Za pokretanje investicija od 1 do 3 milijuna eura, kojima se otvara najmanje 10 radnih mjesta, plaćat će samo četvrtinu propisane stope poreza na dobit, a za one veće od 3 milijuna eura, uz uvjet da donesu minimalno 15 radnih mjesta, poduzetnici će u cijelosti biti oslobođeni plaćanja poreza na dobit. Porezni poticaji mogu se dobiti i bez uvjetovanja otvaranja novih radnih mjesta ukoliko je posrijedi ulaganje u modernizaciju tehnološkog procesa postojećih pogona. Dugo najavljivani novi zakon o poticanju investicija koji je Vlada napokon uobličila u prijedlog zakona koji bi se trebao raspraviti na današnjoj sjednici Vlade predviđa, među ostalim, i posebne poticaje za mikropoduzetnike i njihove investicije u iznosu do (protuvrijednosti) 50.000 eura. Te će tvrtke također moći računati na upola manju stopu poreza na dobit, i to na 5 godina, uz uvjet da tom investicijom otvore barem tri nova radna mjesta. No, pored toga se za njih predviđa i 3000-9000 eura poticaja za nova radna mjesta. Uz izravne poticaje za nova radna mjesta te porezne olakšice, novi zakon predviđa i carinske poticaje, i to tako što bi uvoz investicijske opreme i strojeva koji predstavljaju dio tzv. opravdanih troškova investicijskog projekta bio oslobođen carine. S tim u vezi valja napomenuti da bi carinski poticaj vrijedio samo do dana pristupanja Hrvatske u Europsku uniju.

Poticaji za troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom definiraju se u ovisnosti od stope registrirane nezaposlenosti u županiji na koju se odnosi, pri čemu je kod onih s nezaposlenošću manjom od 10 posto maksimalni iznos kunska protuvrijednost 3000 eura po jednom radnom mjestu, a kod onih sa stopom nezaposlenosti većom od 20 posto najviše 9000 eura odnosno oko 67 tisuća kuna. Poticanje investicijskih projekata uključuje i bespovratna sredstva za troškove usavršavanja radnika na novim radnim mjestima, i to 25 do 45 posto za posebna usavršavanja i 60 do 80 posto za opća (pri čemu se gornji prag odnosi na male poduzetnike). Iznosi potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta mogu se i dodatno povećati ako se radi o investicijama u razvojno-inovacijske aktivnosti ili, primjerice, aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti. Inicijalne potpore se na taj način mogu povećati za 50 posto. Novim zakonom Vlada namjerava poticati i investicije u radnointenzivne investicijske projekte rezultat kojih je otvaranje najmanje 100, 300 ili 500 novih radnih mjesta. Tri godine od početka investicije ti će investitori moći računati na dodatno povećanje potpore za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to za 25 posto u slučaju 100-299 radnih mjesta, 50 posto kod investicija kojima se otvara 300-499 radnih mjeta i 100 posto kod onih s 500 i više novih radnih mjesta. Za poticajne mjere za kapitalne troškove investicijskih projekata pak moći će se kandidirati investicije u dugotrajnu imovinu vrijednosti najmanje 5 milijuna eura i otvaranje najmanje 50 radnih mjesta i to unutar tri godine. Bespovratne novčane potpore u okviru te mjere odobravat će se ovisno o stopi registrirane nezaposlenosti županije u kojoj se realizira investicija, s tim da se u onima sa stopom nezaposlenosti između 10 i 20 posto bespovratno daje 10 posto troškova ulaganja u izgradnju objekata i kupnje opreme i strojeva, a u onima s registriranom nezaposlenošću većom od 20 posto potpora iznosi 20 posto tih troškova. Maksimalni iznos potpore u prvom slučaju je pola milijuna eura, a u drugom milijun eura.

Novac i ciljevi

U proračunu 15 mil. kuna
Za provedbu Zakona u državnom su proračunu za 2012. osigurana sredstva na pozicijama Ministarstva poduzetništva i obrta u iznosu 7 milijuna kuna te Ministarstva gospodarstva, u iznosu 8 milijuna kuna.

Više i kvalitetnije investicije
Predloženim rješenjima stvara se pravni okvir za stvaranje pretpostavki za veći broj, ali i kvalitetu investicijskih projekata, što će pridonijeti (i) ravnomjernijem regionalnom razvoju.

Poticajne mjere:
1. poticaji za mikropoduzetnike
2. porezni poticaji
3. carinski poticaji
4. poticaji za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom
5. poticaji za opravdane troškove usavršavanje povezanih s investicijskim projektom
6. poticajne mjere za: razvojno-inovacijske aktivnosti, aktivnosti poslovne podrške, aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti
7. poticajne mjere za inicijalne i kapitalne troškove investicijskog projekta
8. poticajne mjere za visoko radno intezivne investicijske projekte

Komentari (3)
Pogledajte sve

A tek olakšice za Todorića :-))) Više neće morati plaćati porez, za sve ostalo ga još čekaju državne subvencije po svim mogućim osnovama… Ako mu nekakva obaveza ipak nesretnim slučajem dopadne, država će mu i to velikodušno oprostiti…

evo olakšica za Sanadera, samo da prođe ovaj cirkus sa suđenjem

kina nam nije ravna

New Report

Close