Tesla prodaje svoje osiguranje za aute

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 26. veljača 2017. u 22:00
Čelnik Tesla Motorsa Elon Musk/REUTERS

Osiguravatelji zaračunavaju previsoke premije, tvrde u američkoj kompaniji.

Automobili Tesla prodavat će se s troškom osiguranja i održavanja uključenim u cijenu, a pilot projekt takva prodajnog modela već je pokrenut u Aziji.

Menadžment Tesle već dugo radi na realizaciji te ideje jer im, smatraju, osiguravatelji precjenjuju rizik i preskupo zaračunavaju osiguranje. Smatraju da njihovi "automobili budućnosti" imaju bitno smanjen rizik od nezgode i ne žele da se na njihove kupce prelije nepotreban trošak. Direktor Tesline prodaje i servisa Jon McNeill priznao je tijekom predstavljanja rezultata poslovanja posljednjeg kvartala prošle godine da s takvim modelom potiho eksperimentiraju na azijskom tržištu.

 "Ne uzimamo u obzir samo značajke sigurnosti funkcije autopilota, nego i troškove održavanja. Vizija nam je da u budućnosti ponudimo jedinstvenu cijenu za kupnju automobila, održavanja i osiguranja", rekao je McNeil za Business Insider. Američka institucija za ocjenjivanje i promicanje sigurnosti u prometu NHTSA zabilježila je da je postotak nesreća Teslinih vozila pao za 40 posto otkad su ugradili funkciju autopilota 2015. godine.

Kod čak 90 posto nesreća uzrok je ljudski faktor koji se na ovaj način ograničava.  "Ako osiguravatelji ne usklade cijenu osiguranja na način proporcionalan riziku automobila, mi ćemo ga sami uključiti u cijenu. Ali vjerujem da će oni to učiniti – diskretno" ih je ucijenio i čelnik Tesla Motorsa Elon Musk. Prema Teslinu modelu, osiguranje i održavanje vrijedilo bi zauvijek – dokle god  kupac posjeduje vozilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close