Tehničke kupovine podigle cijene nafte iznad 87 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 14:21
Thinkstock

Cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima, prekoračivši razinu od 87 dolara, poduprte povratkom ulagača koji su zaključili da su rasprodaje u posljednje vrijeme bile pretjerane.

Cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima, prekoračivši razinu od 87 dolara, poduprte povratkom ulagača koji su zaključili da su rasprodaje u posljednje vrijeme bile pretjerane.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,20 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 87,02 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,22 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 84,05 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,39 dolara.

U jučerašnjoj poslijepodnevnoj trgovini naftna su tržišta poduprle tehničke kupovine, nakon što su ulagači zaključili da su rasprodaje u posljednjue vrijeme bile pretjerane.

"Cijene su vjerojatno pretjerano padale", ističe Jeffrey Currie iz Goldman Sachsa. "Zato smo u kratkoročnoj perspektivi konstruktivni dok na dulji rok očekujemo njihov pad", dodaje.

Glavni su pokretač rasprodaja bile "očekivane temeljne promjene, za razliku od ovih kojima trenutno svjedočimo", navode Currie i njegovi kolege u bilješci klijentima.

Kada su se cijene približile razinama na kojima imaju snažnu podršku, oporavile su se pod utjecajem tehničkih kupovina, tumači Tamas Varga iz PVM-a. "Podrška se javlja na razini od 82,30 dolara", napominje.

Analitičari se ipak slažu da dugoročan trend na tržištu i dalje ima silaznu putanju, gledano iz tehničke i iz perspektive temeljnih parametara.

"Cijene nafte vjerojatno će nakon kratkog predaha nastaviti silaznim smjerom jer će tržišni sudionici nesumnjivo iskoristiti višu razinu cijena kako bi se riješili kupljene nafte", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte jučer iznosila 81,17 dolara, što znači da je bila 72 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close