Tečaj funte prema euru najviši u dvije godine, uspon dolara nastavljen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 16:24
Thinkstock

Tečaj dolara u današnjem je trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema ostalim vodećim svjetskim valutama.

Tečaj dolara u današnjem je trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema ostalim vodećim svjetskim valutama, dotaknuvši novu najvišu razinu u šest godina prema jenu, dok je cijena funte prema euru dosegnula najvišu razinu u dvije godine, nakon što je referendum pokazao da Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dolar je danas nakratko poskočio na 109,46 jena, da bi se potom stabilizirao ana 108,88 jena, što znači da je u plusu za 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Ponovno su glavni razlog bile razlike dvaju gospodarstva u području vođenja monetarne politike, pa tako i kretanja ključnih kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, nakratko je poskočio na 84,743 boda, što je njegova najviša razina u više od četiri godine. Potom se stabilizirao na 84,436 bodova.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto, na 1,2873 dolara. Drži se tako iznad najniže razine u 14 mjeseci od 1,2834 dolara, na koju se bio spustio u četvrtak.

"Nakon podrške dolaru proizišle iz očekivanja kamatnih stopa u SAD-u i pojačan fokus tržišta na daljnje ublažavanje monetarne politike u Japanu, tečaj dolara i jena oštrije je porastao i sada ima potencijala da dosegne i razinu od 110 jena i 110,67 jena, najviše razine od 2008.", stoji u bilješci Morgan Stanleya.

Tečaj eura blago su pritisnuli podaci iz Europske središnje banke (ECB) koja je objavila da je na prvoj aukciji četverogodišnjih zajmova iskorišteno 82,6 milijardi eura, manje nego što se očekivalo. Trgovci kažu da bi slabiji odaziv banaka mogao održati pritiske na ECB da razmatra opciju kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Funta je ojačala na najvišu razinu prema euru u posljednje dvije godine i najvišu razinu u dva tjedna prema dolaru, nakon što su se škotski glasači na referendumu odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takav rezultat zaustavio je oštre fluktuacije na britanskim financijskim tržištima posljednja četiri tjedna.

Funta je tako u ranijem Azijskom trgovanju nakratko dosegnula 1,6525 dolara, što je najviša razina od početka rujnu, nakon što su prvi rezultati pokazali prevagu na strani zagovornika ostanka Škotske. Potom se stabilizirala na 1,6388 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, a zadržala se i osjetno iznad najniže razine u 10 mjeseci od 1,6052 dolara, na koju se bila spustila 10. rujna.

Ojačala je na najvišu razinu u dvije godine prema euru, kojim se tako trgovalo po 78,10 penija. Nakratko je poskočila i na najvišu razinu u šest godina od 180,7 jena. Trgovci i analitičari kažu da će se ulagači sada nakon referenduma fokus preusmjeriti gospodarskim pokazateljima i očekivanjima vezanim uz kamatne stope.

Švicarska središnja banka obećala je, pak, da će i dalje odlučno braniti minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, koji je nedavno bio u opasnosti zbog aprecijacije franka, no zasad ne planira nove konkretne mjere.

U jučerašnjem priopćenju upozorila je na obnovljene rizike deflacije i slabiji rast švicarskog gospodarstva, te istaknula kako je spremna poduzeti neograničene intervencije na valutnim tržištima i da će pribjeći dodatnim mjerama istoga trena bude li morala braniti minimalni tečaj koji je na snazi tri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close