Tečaj eura stabilan nakon grčkog “ne” na referedumu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2015. u 12:11
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Tečaj eura stabilizirao se danas prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima.

Tečaj eura stabilizirao se danas prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, nadoknadivši dobrim dijelom gubitke zabilježene odmah nakon objave rezultata ključnog referenduma na kojem su Grci rekli 'ne' daljnjim mjerama štednje.

Jedinstvenom europskom valutom jutros se tako na europskim tržištima trgovalo po 1,1057 dolara, što znači da je oslabila svega 0,5 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak. Blagu podršku euru pružila je i vijest o ostavci grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, pa se tako drži unutar svoga uobičajenog raspona još od kraja travnja. U ranijem je trgovanja nakratko bio skliznuo ispod 1,10 dolara, pod pritiskom neizvjesnosti nakon objave rezultata nedjeljnog referenduma.

Sličnim kretanjima eura svjedočili smo i prošloga ponedjeljka nakon prekida pregovora između čelnika eurozone i Atene te ona odražavaju neizvjesnost mnogih sudionika deviznih tržišta u pogledu eventualnih šteta koje bi euru mogao izazvati izlazak Grčke iz eurozone, podsjećaju sudionici financijskih tržišta.

"Po meni, sve ovisi o tome kakvu će ulogu željeti imati njemačka kancelarka Angela Merkel. Odlazak Varufakisa signalizira manje tvrde pregovore", kaže Richard Benson iz tvrtke Millennium Global.

Kao i mnogi drugi, on navodi kako su izgledi za europsko gospodarstvo vjerojatno pogoršani zbog neizvjesnosti koje je izazvala grčka krize i da će vjerojatno izazvati daljnje pritiske na sniženje kamatnih stopa u eurozoni.

Izgledi za labavijom monetarnom politikom mogli bi, pak, privući ulagače u državne dužničke papire u europskoj jezgri, uključujući i njemačke obveznice, pa neki od analitičara upravo to izdvajaju među kratkoročnim pozitivnim čimbenicima za euro.

U fokusu je danas bio i švicarski franak, uobičajeno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima za gospodarstvo eurozone. Tečaj franka prema euru nije se mijenjao, ali je zato prema dolaru oslabio za oko 0,3 posto, što je potaknulo priče među ulagačima o mogućoj intervenciji Švicarske narodne banke (SNB). Iz SNB-a, koji je prošlog tjedna potvrdio da intervenira kako bi oslabio tečaj franka, nisu željeli komentirati takve špekulacije.

Euro je u takvom ozračju nakratko skliznuo i preme valuti-utočištu jenu, i to na najnižu razinu u šest tjedana od 133,700 jena, da bi se u kasnijem trgovanju također stabilizirao, na 135,35 jena, što znači da je oslabio za oko 0,6 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

"Čini se da se euro drži dobro zauzdan u ovoj fazi. Kretanje njegova tečaja nije tako dramatično kao što su neki očekivali. Doista se čini da se ulagači i dalje drže po strani, ne želeći poduzimati rizike u ovoj fazi", kaže Mitul Kotecha, šef odjela valutne analize u banci Barclays.

Komentirajte prvi

New Report

Close