Tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u dvije i pol godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2019. u 08:59
Foto: Getty Images

Pad cijena dionica posljedica je političkih nesigurnosti.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale zbog političkih nesigurnosti u Washingtonu, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u dvije i pol godine zbog slabosti gospodarstva eurozone.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 1,7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,4 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto.

Pad cijena dionica posljedica je političkih nesigurnosti, nakon što je izvješće zviždača ukazalo na to da je predsjednik SAD-a Donald Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerojatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020., i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini.

Zbog tog su izvješća u utorak zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv Trumpa, koji tvrdi da nije učinio ništa loše.

„Početak istrage za mogući opoziv Trumpa unio je novu nesigurnost na tržišta, uz već postojeći trgovinski sukob SAD-a i Kine i moguću recesiju u SAD-u”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

S druge strane, tržišta su podržale naznake poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Kineski ministar vanjskih poslova kazao je jučer da je Kina spremna kupovati više američkih proizvoda, a da je Trumpova vlada pokazala dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode s liste onih kojima će povećati carine.

Mediji pišu kako bi se pregovori trebali nastaviti 10. i 11. listopada u Washingtonu, ali i to da je malo vjerojatno da će Washington dozvoliti američkim kompanijama isporuke tehnoloških proizvoda kineskom Huaweiju, što je potkopalo optimizam ulagača.

Euro najslabiji u dvije i pol godine

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom zbog slabljenja gospodarstva eurozone i rizika od recesije u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu tog bloka.

Jutros je cijena eura skliznula na 1,0909 dolara, najnižu razinu od svibnja 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0960 dolara.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je tečaj dolara porastao s jučerašnjih 107,65 na 107,75 jena.

Cijene su nafte, pak, pale nakon vijesti da se proizvodnja u saudijskim postrojenjima, koja su oštećena prilikom napada dronovima 14. rujna, brzo obnavlja.

Cijena barela nafte na američkom tržištu skliznula je jutros 0,4 posto, na 56,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 62,20 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close