Tečaj eura oslabio, ulagači na oprezu pred rezultate ECB-ove provjere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 15:35
Thinkstock

Tečaj eura u današnjem se trgovanju na međunarodnim tržištima našao pod pritiskom zbog većeg opreza ulagača pred objavu rezultata provjere u bankama eurozone ovoga vikenda koju tržišta nestrpljivo iščekuju.

Tečaj eura u današnjem se trgovanju na međunarodnim tržištima našao pod pritiskom zbog većeg opreza ulagača pred objavu rezultata provjere u bankama eurozone ovoga vikenda koju tržišta nestrpljivo iščekuju.

Tečaj eura skliznuo je tako na 1,2638 dolara, što je nedaleko najniže razine u dva tjedna na koju se bio spustio u četvrtak. Jedinstvena europska valuta blago je oslabila i prema jenu, za 0,1 posto, pa se njome trgovalo po 136,70 jena.

Sve oči uprte su u ključno izvješće Europske središnje banke (ECB) o zdravlju bankarskog sektora pred njezino službeno preuzimanje dužnosti supervizora početkom studenoga. Jučer je 130 najvećih banaka već primilo konačne rezultate provjere ECB-a, no službeno će tek biti objavljeni u nedjelju, 26. listopada.

"Potvrdi li se da značajan broj banaka, recimo njih više od 15 posto od ukupnog broja, uključujući i velike europske zajmodavce, nije prošao na provjeri i da je manjak kapitala značajno iznad 25 milijardi eura koliko većina očekuje, mogla bi ojačati zabrinutosti oko budućeg rasta kredita i gospodarskih prognozi, pa bi to moglo pritisnuti euro. Ako tek nekolicina manjih banaka padne na provjeri, a manjak kapitala ne premaši očekivanja tržišta, to bi moglo pomoći stabilizaciji eura", kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u banci Citi.

Potražnja za jenom, kao sigurnim utočištem za kapital, porasla je u kontekstu jačanja zabrinutosti zbog novog slučaja pozitivnog testa na virus ebole, a ovaj put radi se o liječniku koji se vratio u New York iz Afrike. Tečaja dolara u takvim je okolnostima oslabio 0,1 posto prema jenu, na 108,15 jena.

Prvi potvrđeni slučaj zaraze u tome gradu zabrinuo je ulagače zbog mogućih posljedica po globalno financijsko središte, premda su neki sudionici tržišta mišljenja da će se fokus tržišta ubrzo preusmjeriti drugim događanjima.

Fokus tržišta idući će tjedan biti usmjeren, među ostalim, sjednicama čelnika američke i japanske središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close