Tečaj eura oslabio; u fokusu novi pokazatelji iz eurozone

Autor: Poslovni.hr/H , 27. studeni 2014. u 14:36
Thinkstock

U takvom ozračju euro je ponovno skliznuo ispod 1,25 dolara, pa se njima trgovalo po 1,2467 dolara.

Tečaj eura oslabio je u četvrtak na međunarodnim tržištima prema dolaru jer su ojačala očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla poduzeti agresivnije poteze na ublažavanju monetarne politike nakon snažnijeg od očekivanog pada potrošačkih cijena u Španjolskoj.

U takvom ozračju euro je ponovno skliznuo ispod 1,25 dolara, pa se njima trgovalo po 1,2467 dolara. Povod tomu bio je najnoviji podatak iz četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone, koji je pokazao pad potrošačkih cijena za 0,5 posto na godišnjoj razini, potaknuvši zabrinutosti oko deflacije.

Tečaj dolara istodobno je oslabio prema jenu, skliznuvši na 117,24 jena, najnižu razinu u osam dana. Time je nastavljen njegov pad sa sedmogodišnje najviše razine od 118,98 jena, na koju se bio popeo prije tjedan dana, budući da je privlačnost dolara oslabila nakon najnovijih slabijih podataka iz američkog gospodarstva.

U fokusu ulagača bit će i najnoviji podaci o inflaciji u Njemačkoj koji će im dati daljnje smjernice. Očekuje se da će pokazati slabljenje inflacije, pa bi mogao stvoriti dodatne pritiske na Europsku središnju banku (ECB) da poduzme daljnje mjere za jačanje inflacije u eurozoni, koja se trenutno u prosjeku kreće na 0,4 posto.

Čelnik ECB-a Mario Draghi prošloga je tjedna kazao da jednu od opcija predstavlja kupnja državnih obveznica, poznata kao kvantitativno ublažavanje monetarne politike. Potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio u srijedu je izjavio da bi središnja banka mogla donijeti odluku o kvantitativnom ublažavanju već u prvom tromjesečju iduće godine.

"Primili smo poruku da se kvantitativno ublažavanje uistinu razmatra a mislim da tržišta očekuju daljnje slične komentare koji ukazuju na ublažavanje monetarne politike", kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u banci Rabobank.

U pripremljenom govoru koji se očekuje tijekom dana Mario Draghi kazao je da gospodarstvo eurozone treba opsežnu strategiju kako bi se gospodarstvo ponovno osovilo na noge, uz napomenu da takva zadaća ne može biti prepuštena samo domeni monetarne politike.

U SAD-u pak financijska tržišta danas ne rade zbog obilježavanja državnog praznika Dana zahvalnosti. Očekuje se da će mnogi američki trgovci uzeti i u petak slobodan dan, iako će tržišta biti otvorena.

Komentirajte prvi

New Report

Close