Tečaj eura nedaleko najniže razine u osam mjeseci prema dolaru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 13:39
Foto: Thinstock

Eurom se tako trgovalo po 1,3444 dolara, što je nedaleko njegove najniže razine u osam mjeseci od oko 1,3438 dolara, na koju se bio spustio.

Tečaj eura zadržao se danas na međunarodnim deviznim tržištima nedaleko najniže razine u osam mjeseci prema dolaru, pogođen padom indeksa poslovne klime u Njemačkoj, dok je dolar na putu najvećeg tjednog dobitka od ožujka.

Eurom se tako trgovalo po 1,3444 dolara, što je nedaleko njegove najniže razine u osam mjeseci od oko 1,3438 dolara, na koju se bio spustio u četvrtak.

Tečaj dolara prema jenu ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101,76 jena. Jučer je dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna, 101,86 jena, nakon vijesti iz SAD-a o padu broja prvih zahtjeva za naknade za nezaposlene na najnižu razinu od početka 2006. godine.

U fokusu ulagača bio je indeks poslovne klime u Njemačkoj koji tržišta prate s velikom pozornošću jer je dobar pokazatelj rasta njemačkog gospodarstva, no obeshrabrio je u ulagače obzirom da je smanjen treći mjesec zaredom. Naime, obje sastavnice toga indeksa oslabile su više nego što su tržišta očekivala.

Osnovni argument koji ne ide u prilog euru su slabiji izgledi za gospodarstvo, koji će po ocjeni mnogih primorati Europsku središnju banku da poduzme daljnje korake, pa moguće i izravno tiskanje novca, čemu su se dosad snažno protivili njemački političari.

Izgledi za daljnjim sankcijama Rusiji nakon rušenja malezijskog zrakoplova, koje bi mogle štetiti oporavku gospodarstva eurozone također su među čimbenicima koji su utjecali na slab Ifo indeks. Također, razlog su više što se ulagači drže na oprezu u pogledu većih kupnji eura.

"U svibnju se stvarno stekao dojam da među trgovcima deviza jača optimizam u pogledu eura, no čini mi se da bi se to sada u konačnici moglo promijeniti. Za kraj ove godine prognozirala sam tečaj od 1,35 dolara, ali očito se on već sada spustio ispod tih razina. Ako se pak zadrži na ovim razinama još dva tjedna tada ću morati razmisliti o blagoj reviziji tečaja naniže", kazala je Jane Foley, strateginja u Rabobanci u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close