Tečaj eura najviši u tri godine, dolar zaronio na novu najnižu razinu

Autor: Poslovni.hr/H , 28. siječanj 2018. u 09:31
FOTO: Thinkstock

Dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, već šestoga zaredom, pri čemu je zaronio na novu najnižu razinu u tri godine, što je posljedica kontradiktornih komentara američkih vlasti i procjena da Fed više neće biti jedina velika središnja banka koja zateže monetarnu politiku.

Tečaj europske prema američkoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 1,2420 dolara, a polovicom tjedna probio se i iznad 1,25 dolara, po prvi put nakon tri godine.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njezina cijena skliznula 1,9 posto, na 108,60 jena, najnižu razinu u četiri i pol mjeseci.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna potonuo 1,6 posto, na 89,10 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na novu najnižu razinu od prosinca 2014. godine od 88,43 boda.

Taj indeks oslabio je već šesti tjedan zaredom, i to po najvećoj stopi još od lanjskog lipnja, što je posljedica očekivanja da američka središnja banka neće biti više jedina od velikih banaka u svijetu koja zaoštrava monetarnu politiku.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, dok su japanske i europske monetarne vlasti vodile poticajnu monetarnu politiku.

Očekuje se da će i ove godine Fed u dva do tri navrata povećati kamate, no sada se procjenjuje i da će europska i japanska središnja banka početi ukidati poticajne mjere.

U srijedu se tečaj eura po prvi put u tri godine probio i iznad razine od 1,25 dolara. Pritisak na dolar uslijedio je nakon što je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao da je „slabi dolar očigledno dobar za nas jer se to odnosi na trgovinu i mogućnosti“.

Analitičari kažu kako se ne mogu sjetiti kada je neki američki ministar financija tako otvoreno zagovarao slabljenje dolara. No, neki smatraju da je to samo pritisak američke vlade.

„Mislim da Mnuchinov cilj nije slabljenje dolara samo po sebi nego više pritisak na trgovinske partnere na neke trgovinske dogovore s američkom vladom“, kazao je Masayuki Kichikawa.

U četvrtak je, pak, američki predsjednik Donald Trump u razgovoru za CNBC u švicarskom zimovalištu Davosu kazao da bi želio vidjeti snažniji dolar, dodavši da su izjave ministra financija Mnuchina bile krivo protumačene.

"Trump je doista kazao da želi jači dolar, no istodobno nije pokazao namjeru da promijeni svoj stav o guranju američkih interesa kroz trgovinske politike. Komentarima američkih vodećih dužnosnika vjerojatno će i ubuduće nedostajati konzistentnosti", kazao je Junichi Ishikawa, strateg u tvrtki IG Securities.

Kazao je i to da bi, čak i ako američka vlada nastavi zagovarati slabiji dolar, situaciju mogla zakomplicirati američka središnja banka.

Očekuje se, naime, da će Fed nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, ako se nastavi snažan rast gospodarstva i jačanje inflacije.

"Za slabiji dolar trebala bi pomoć Feda. No, sada je Fed u ciklusu povećanja kamata, što nije spojivo sa slabljenjem valute", kaže Makoto Noji, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Na izjave američkih dužnosnika osvrnuo se i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. Kazao je da najnovije jačanje eura prema dolaru predstavlja izvor neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozoni.

Poručio je, također, da bi ECB mogao biti primoran preispitati strategiju budu li izjave američkih dužnosnika o prednostima slabog dolara dovele do promjena u monetarnom okruženju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a šta će naš guverner onda?

naprintat će Dragi toliko da ćemo svi u dolarima štedit 😀

New Report

Close