Tečaj eura ispod 1,13 dolara, na najnižoj razini u 11 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2015. u 12:41
Foto: Thinkstock

Tečaj eura u petak je na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio novu najnižu razinu u 11 godina, skliznuvši ispod 1,13 dolara, dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila plan o ubrizgavanju nešto više od 1.000 milijardi eura u gospodarstvo, a dva dana uoči grčkih izbora.

Tečaj eura u petak je na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio novu najnižu razinu u 11 godina, skliznuvši ispod 1,13 dolara, dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila plan o ubrizgavanju nešto više od 1.000 milijardi eura u gospodarstvo, a dva dana uoči grčkih izbora.

Tečaj jedinstvene europske valute u četvrtak je pao više od dva posto prema dolaru, zabilježivši tako najveći dnevni gubitak u više od tri godine, nakon što je ECB najavio da će kupovati državne obveznice u razdoblju od ožujka do rujna iduće godine kako bi potaknuo posustalo 19-člano gospodarstvo i otklonio prijetnju deflacije.

Jutros je u trgovanju na europskim tržištima skliznuo na 1,1258 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine, a što znači da je tečaj eura pao daljnjih 0,7 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja prethodnog trgovinskog dana. To ujedno znači da je sada tečaj jedinstvene valute na putu šestog uzastopnog tjednog gubitka.

"Razlog zbog kojeg su krenule prodaje eura nakon objave kvantitativnog ublažavanja je taj što se time povećava bilanca ECB-a – oni će kreirati dodatnu likvidnost u eurima, stvarajući pritiske na jedinstvenu valutu", kazao je Ian Stannard, valutni analitičar u investicijskoj banci Morgan Stanley u Londonu.

Dodao je i kako je revidirao procjene tečaja eura pa sada očekuje da bi krajem ove godine on mogao iznositi 1,05 dolara, dok je prije ECB-ove objave prognozirao tečaj od 1,12 dolara. Prema nepovoljnom scenariju, pak, prognozira da bi mu tečaj do kraja godine mogao skliznuti na 0,90 dolara.

ECB je ostavio mogućnost nastavka programa kupnje imovine i nakon rujna iduće godine, što bi, po ocjeni trgovaca, moglo održati pritiske na tečaj euro.

Novi test za euro sada su grčki parlamentarni izbori u nedjelju, čiji će ishod vrlo pozorno pratiti sudionici globalnih tržišta. Pobjeda stranke ljevice Sirize, koja vodi prema tamošnjim anketama, mogla bi izazvati napetosti između Atene i međunarodnih zajmodavaca EU-a i MMF-a.

Jedinstvena valuta zabilježila je značajnije gubitke i prema drugim vodećim svjetskim valutama, uključujući britansku funtu i japanski jen. Zabilježila je tako novu najnižu razinu u sedam godina prema funti od 75,19 penija, što znači da je tečaj eura u odnosu na završetak trgovanja dan ranije pao za 0,6 posto. Istodobno, tečaj eura prema jenu pao je više od jedan posto, na 133,205 jena, što je njegova nova najniža razina u posljednjih 14 mjeseci.

U ozračju takvih pritisaka tečaj eura zadržao se ispod pariteta prema švicarskom franku, na oko 0,98 franaka, prema posljednjim podacima.

Dolar je, istodobno, prema jenu skliznuo 0,12 posto, na 118,34 jena.

Od važnijih gospodarskih pokazatelja iz eurozone izdvaja se najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit koje je pokazalo poboljšanje poslovnih aktivnosti u siječnju. Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje ta tvrtka, dosegnuo je tako 52,2 boda, najvišu razinu u pet mjeseci, nakon 51,4 boda u prosincu.

Komentirajte prvi

New Report

Close