Tečaj dolara blizu najviših razina u šest mjeseci prema drugim vodećim valutama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 14:34
Foto: Thinkstock

Dolar je pritom blago poskupio prema jenu, te se njime trgovalo po 101,81 jen.

Tečaj dolara u današnjem se trgovanju na valutnim tržištima zadržao blizu najviše razine u šest mjeseci prema drugim vodećim svjetskim valutama, a o novim će američkim pokazateljima ovisiti hoće li 'zelena valuta' nastaviti daljnji uzlet.

Dolarov indeks iznosio je tako 81,045 bodova, nakon što je u petak dosegnuo 81,084 boda, najvišu razinu od prve polovine veljače. Od početka ovoga mjeseca ojačao je otprilike 1,6 posto i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od siječnja.

Dolar je pritom blago poskupio prema jenu, te se njime trgovalo po 101,81 jen.

Tečaj eura prema dolaru blago se, pak, stabilizirao na 1,3431 dolara, zadržavši se tako iznad najniže razine u posljednjih osam mjeseci.

Dva tjedna jačanja tečaja dolara poduprla su očekivanja da bi se mogle ispuniti prognoze o dugoiščekivanom gospodarskom oporavku SAD-a, koji uvelike nadmašuje onaj u kontinentalnoj Europi.

U fokusu će ovoga tjedna biti zasjedanje Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), kao i novi niz pokazatelja iz SAD-a, posebno ono o BDP-u u srijedu i ključno izvješće o zaposlenosti u petak. Očekuje se da će najnovije brojke pokazati rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju za 3,2 posto na godišnjoj razini, što bi značilo da je rast ubrzao na godišnjoj razini, nakon 2,9-postotnog u prvome tromjesečju.

Izvješće američke vlade o zaposlenosti, koje ulagači s posebnom pozornošću prate, trebalo bi pokazati da je u srpnju otvoreno 231.000 novih radnih mjesta, nakon 288.000 u prethodnom mjesecu.

Od ključnih podataka iz eurozone očekuju se prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata o inflaciji u srpnju. Nedavno objavljeni podaci Eurostata pokazali su da se godišnja inflacija u lipnju zadržala na 0,5 posto.

"Smatramo da bi tečaj eura prema dolaru mogao blago 'predahnuti' na početku tjedna pred daljnje slabljenje na kraju tjedna", kazao je Adam Myers, čelnik odjela za europsku valutnu strategiju u francuskoj banci Credit Agricole.

Komentirajte prvi

New Report

Close