Tečaj dolara blizu najviših razina prema košarici valuta u zadnjih devet godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. prosinac 2014. u 13:37
Thinkstock

Tečaj dolara u srijedu se na međunarodnim deviznim tržištima, u dobrom ozračju nakon vijesti o snažnom rastu američkog gospodarstva, zadržao blizu najviših razina prema drugim vodećim svjetskim valutama u posljednjih gotovo devet godina.

Tečaj dolara u srijedu se na međunarodnim deviznim tržištima, u dobrom ozračju nakon vijesti o snažnom rastu američkog gospodarstva, zadržao blizu najviših razina prema drugim vodećim svjetskim valutama u posljednjih gotovo devet godina.

Tečaj eura bio je oko podneva nedaleko 1,2165 dolara, najniže razine u posljednjih 28 mjeseci, na koju se bio spustio u utorak po objavi američkog BDP-a. U današnjem se trgovanju, prema posljednjim podacima, njime trgovalo po 1,2188 dolara, što bi značilo da je ojačao 0,14 posto u odnosu na razine na zatvaranju tržišta dan ranije.

U međuvremenu, posustao je i prvotni skok tečaja dolara prema jenu. Dolarom se oko podneva trgovalo po 120,42 jena, što bi značilo da je oslabio 0,22 posto u usporedbi sa zatvaranjem u utorak, kad je po objavi BDP-a poskočio na novu najvišu razinu u u dva tjedna prema jenu od 120,82 jena.

Najnovija procjena rasta američkog gospodarstva pokazala je skok aktivnosti u trećem kvartalu za pet posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, iznenadivši ulagače budući da je prvotno bio procijenjen rast od 3,9 posto. Riječ je o njegovu najsnažnijem rastu u posljednjih 11 godina, pokazali su podaci američke vlade, a koji su najsnažniji znak do sada da je tamošnje gospodarstvo oštro ubrzalo aktivnosti.

Takve vijesti podigle su vrijednost dolarova indeksa, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, na najviše razine od ožujka 2006. godine. Snažno su poskočili i prinosi na američke državne obveznice, dosegnuvši 0,747 posto, što je njihova najviša razina u posljednje gotovo četiri godine.

Dolarov indeks u ovoj je godini ojačao više od 12 posto i na putu je najsnažnijeg godišnjeg rasta u posljednjih gotovo deset godina. A trend kupovina dolara trebao bi se održati, procjenjuju analitičari, s obzirom da ulagači nisu previše skloni kupovinama ni eura ni jena u uvjetima pojačanih pritisaka na središnje banke u eurozoni i Japanu da agresivnijim ublažavanjem monetarne politike podupru gospodarske aktivnosti.

Analitičari u takvim okolnostima prognoziraju daljnje slabljenje jedinstvene valute. "Smatram da bi se tečaj eura mogao već u siječnju spustiti ispod 1,2 dolara", kazao je Takahiro Suzuki, podpredsjednik odjela valutne analize u tvrtki Nomura Securities.

Među valutama koje su plijenile pozornost tržišta danas je bio i ruski rubalj, koji se jutros našao pod novim pritiscima zbog upozorenja međunarodne agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's da bi Rusiji mogla sniziti rejting u špekulativnu kategoriju već sredinom siječnja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close