Team-building za zaposlenike ne može se uključiti u trošak reprezentacije

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2010. u 22:00

U reprezentaciju spadaju troškovi ugošćavanja, sporta, rekreacije, ali i troškovi darivanja

U toku poslovanja tvrtke poduzetnici se često nađu u situaciji da moraju ugostiti poslovne partnere. Takve vrste troškova se nazivaju troškovima reprezentacije. Iako su to troškovi na račun tvrtke, poduzetnici/menadžeri nerijetko plaćaju poslovne ručke partnerima, klijentima što uvelike pomaže dobrim poslovnim odnosima i u krajnjoj liniji utječu na rezultat.U tu kategoriju troškova reprezentacije se podrazumijevaju : troškovi ugošćavanja ( poslovni ručak, hotelski smještaj): troškovi sporta, rekreacije, odmora; troškovi zakupa automobila, plovila, kuća za odmor, zrakoplova; te trošak darivanja poslovnih partnera.

Većina se ne priznaje
Troškovi reprezentacije bude odbojnost kod poreznih obveznika jer se u smislu zakona porezno priznaju u visini 30% od ukupnog iznosa troška.Postoji još i roba ili proizvodi koji su posebno prilagođeni za reklamne svrhe ili drugi reklamni predmeti s nazivom tvrtke, proizvoda i drugog oblika reklame (pepeljare, čaše, stolnjaci, podmetači, olovke, rokovnici, upaljači, privjesci i sl.) pojedinačne cijene koštanja do 80 kuna (s uključenim PDV-om) koji se ne smatraju reprezentacijom već troškom promidžbe i porezno su priznati u cijelosti. Što se tiče poreznog učinka na trošak reprezentacije, 70 posto troška nastalih iz poslovnih odnosa se porezno ne priznaje. Naknadno se za tih 70 posto koji se ne priznaju kao poslovni rashod uvećava osnovica poreza na dobit.Račun za reprezentaciju mora imati naznačeno na sebi koji se poslovni partner ugostio i , kao i svaki drugi račun, mora biti likvidiran od ovlaštene osobe, da bi se porezno priznao. Treba naglasiti još i da bi račun za reprezentaciju bio porezno priznat mora obavezno sadržavati popis (specifikaciju) konzumiranog jela i pića. Team-building se ne uključuje u trošak reprezentacije iz razloga što takva vrsta rekreacije i sporta je namijenjena isključivo zaposlenicima tvrtke.

Mini bar se plaća iz dnevnica
U doba božićnih i novogodišnjih blagdana poduzetnici daruju svoje poslovne partnere prigodnim darovima. Ti troškovi, također, su priznati u omjeru 30 do 70 posto kao svi ostali troškovi reprezentacije. Poduzetnici se također nađu u situacijama da na poslovnom putu ugoste kupce u hotelu čiji troškovi također se knjiže kao reprezentacije. Ukoliko poduzetnik koristi u hotelu mini bar za svoje potrebe ti troškovi se podmiruju iz dnevnice za poslovni put, što znači da samo zajednički troškovi poduzetnika i poslovnog partnera koji su vezani uz poslovanje tvrtke idu na trošak reprezentacije. Od ostalih navedenih troškova reprezentacije postoje još i troškovi zakupa automobila, zrakoplova, plovila te kuća za odmor kao i troškovi rekreacije za koje se poduzetnici manje odlučuju ali dobro je znati da postoji i ta mogućnost.

Troškovi

Kao vanjska usluga
Postoje i troškovi reprezentacije ureda koji se također porezno tretiraju isto kao i troškovi vanjskih usluga reprezentacije tvrtke. Potrebno je naglasiti da su troškovi reprezentacije namijenjeni samo za poslovne partnere. Ukoliko zaposlenici koriste određeni vid reprezentacije tvrtka je dužna za taj dio obračunati plaću u naravi, što znači na trošak zaračunati poreze i doprinose. Ukoliko poduzetnik koristi u hotelu mini bar za svoje potrebe, samo zajednički troškovi poduzetnika i partnera vezani uz poslovanje idu na trošak reprezentacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close