Talijanski UniCredit uskoro na svom najvećem testu

Autor: Ana Blašković , 12. siječanj 2017. u 22:01
Jean Pierre Mustier sastao se s desetinama ulagača koji su, tvrdi, spremni na ulaganje

Ulagači u UniCredit mogu računati tek na 0,6% rasta prihoda do 2019.

Nakon što je pokušaj Monte dei Paschi di Siena da na tržištu prikupi pet milijardi eura kapitala završio neuspjehom, oči investitora sada se okreću najvećem talijanskom kreditoru UniCreditu u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka.

UniCredit tržištu će ponuditi prava u vrijednosti 13 milijardi eura, gotovo identično svojoj tržišnoj vrijednosti, u skladu s planom čelnog čovjeka Jean Pierre Mustiera. Dioničari bi trebali dati i zeleno svjetlo za konverziju kojom će se svakih deset dionica prepakirati u jednu novu nakon što je pad cijene dionice premašio 45 posto prošle godine.

Financijska injekcija
Neuspjela ponuda dionica Monte dei Paschi di Siena te potom ‘bailout’ tamošnje vlade ponovno su rasplamsali strahove u Europi o sposobnosti talijanskih banaka da se nose s razinom loših kredita, piše Bloomberg. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble poručio je u srijedu da uopće ne sumnja da će se Italija držati europskih pravila o spašavanju banaka, što je ranije obećao talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan. Ona omogućuju državnu financijsku injekciju u banke pod striktnim uvjetima, isključivo ako je kreditor solventan i tek pošto vjerovnici (ulagači i štediše) podnesu prvi val gubitaka.

 

45 posto

potonula je dionica UniCredita prošle godine

Tržište optimistično
Mustierovu strategiju kapitalnog jačanja prezentiranu u prosincu analitičari su dočekali pozitivno. Poput manjeg konkurenta, UniCredit planira iskoristiti većinu novca da apsorbira gubitke po kreditima, s ključnom razlikom što je UniCredit profitabilan i kapital prikuplja za veliku operaciju čišćenja, a ne puko preživljavanje poput Monte dei Paschija. U nedavnom intervjuu Mustier je rekao da se u posljednjih nekoliko tjedana sastao s više od 200 ulagača od kojih su mnogi izrazili spremnost za investiranje te da će prava ponuditi prije 10. ožujka. Odluče li se poduprijeti Unicredit, ulagači neće moći računati na osjetni rast prihoda.

Većina Europe posluje u okruženju minimalnih kamatnih stopa u kojem je UniCredit najavio tek 0,6-postotni rast prihoda do 2019. Plan za veću profitabilnost i 4,7 milijardi eura dobiti u 2019. (tri puta više nego 2015.) Mustier će realizirati stezanjem troškovne strane, rezanjem tisuća radnih mjesta, ponajprije poticanjem dobrovoljnih umirovljenja. Uspjeh u prikupljanju kapitala sa zanimanjem će se iščekivati i u lokalnim bankarskim krugovima. Mjesecima se mogu čuti glasine o potencijalnoj prodaji Zagrebačke banke francuskom Societe Generale koji je nedavno prodao domaću podružnicu Splitsku banku OTP-u. Zasad transakciju nisu demantirali iz Milana, kao što ni Francuzi nisu decidirano rekli da odlaze iz Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close