Ministar financija odbacio predizborne ludorije

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2018. u 16:03
Giovanni Tria profesor je političke ekonomije u 'vladi promjena', kako je zovu Liga i M5S/REUTERS

Nema napuštanja eura i povećanja javne potrošnje, ali ni napuštanja mirovinske reforme, poručio je Tria.

Talijanska vlada ublažila je retoriku političkih stranaka koje tvore vladajuću koaliciju i upućuje umirujuće poruke financijskim tržištima. Ministar financija Giovanni Tria izjavio je u nedjelju za dnevnik Corriere della Serra da je nova vlada jasna i jedinstvena u želji zadržavanja Italije unutar eurozone.

Ne razgovaraju o izlasku 
"Ne razgovaramo o nikakvom prijedlogu napuštanja eura. Vlada želi izbjeći materijalizaciju tržišnih uvjeta koji bi nas gurnuli prema izlasku u bilo kojem obliku", izjavio je Tria. Inače, ovo je njegovo prvo veće javno istupanje otkako je početkom mjeseca taj 69-godišnji profesor političke ekonomije preuzeo dužnost glavnog rizničara u "vladi promjena", kako su je nazvali koalicijski partneri, desna Liga i populistički Pokret pet zvijezda (M5S).

 

130 posto

BDP-a iznosi javni dug Italije, drugi najveći u eurozoni

Radi se o strankama koje izražavaju skepsu spram talijanskog članstva u eurozoni, a u kampanji su najavljivale i povećanje javne potrošnje uz snižavanje poreza. Time bi Italija prekršila europska proračunska pravila, što je uoči formiranja vlade izazvalo rasprodaju talijanskih državnih obveznica. Prvi izbor Lige i M5S-a za ministra financija, Paola Savonu, talijanski je predsjednik Sergio Mattarella odbio zbog njegovih (pre)euroskeptičnih stavova. Iako su te dvije stranke tvrdile kako će vlada biti izvršitelj njihovih ideja, sudeći po izjavama ministra financija predizborna obećanja su jedno, a surova realnost politike nešto sasvim drugo.

Osvrnuvši se na javni dug od 130 posto BDP-a koji predstavlja glavni izvor financijske ranjivosti Italije, Tria je kazao kako je njegovo smanjenje jedan od glavnih vladinih ciljeva. "Tu ne smije biti sumnji. Nismo fokusirani na održavanje urednih financija i smanjenje duga zato jer nam to kaže Europa, već zato jer ne trebamo potkopati povjerenje u našu financijsku stabilnost", izjavio je Tria.

Podsjetimo, zabrinutost u vezi talijanske posvećenosti obvezama eurozone dovela je do špekulacija kako je reforma eurozone koju predlaže francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel unaprijed osuđena na propast. Italija je treće najveće gospodarstvo eurozone i ozbiljna dužnička kriza te države vjerojatno bi nanijela smrtni udarac euru. Što se tiče predložene reforme u kojoj je najzvučniji prijedlog osnivanja Europskog monetarnog fonda – za što se zalaže i njemačka kancelarka – Tria je kazao kako ne vidi racionalni razlog za njegovo osnivanje.   

'Ubija' fantastične recepte 
Za sada je nejasno koliko će istup Trije smiriti investitore i europske dužnosnike te koliko ih je uvjerio u neradikalni pristup vlade u Rimu. "Tria stavlja na stranu – jedan po jedan – fantastične recepte na kojima su čarobnjački pripravnici Salvini i Di Maio (čelnici Lige i M5S-a, op.a.) izgradili izborni rezultat, kao i različite gluposti koje svakodnevno na televiziji ponavljaju zastupnici parlamentarne većine", napisao je u postu na Facebooku zastupnik Demokratske stranke Luigi Marattin, prenosi Financial Times.

Giovanni Tria izrazio je oprez i spram još nekih predizbornih obećanja M5S-a i Lige. Radi se prije svega o ukidanju reforme mirovinskog sustava kojim je 2011. godine –  na vrhuncu dužničke krize – podignuta dob odlaska u mirovinu.

"Vjerujem da naše zakonodavstvo koje uređuje mirovinski sustav može biti poboljšano, ali obratit ćemo pažnju na njegovu održivost – čak i u dugom roku. Proučit ćemo poboljšanja, ali znajući da ne može biti improvizacija po tom pitanju", najavio je talijanski ministar. Također je odbacio ideju da vlada svoje dugove prema kompanijama isplaćuje izdavanjem kratkoročnih obveznica, što je također prijedlog obje vladajuće stranke. "Vjerujem da je najbolji način rješavanja problema njegova eliminacija u korijenu, a to je osigurati da su plaćanja učinjena u očekivanom vremenskom okviru i u novcu", kaže Tria.

Komentirajte prvi

New Report

Close