Talijani prodaju dio Towera jer nemaju novca za dovršetak projekta

Autor: Tanja Čorak , 17. svibanj 2007. u 06:30

Pregovara se s neimenovanim investicijskim fondom, a cijena je oko 50 milijuna eura

Informaciju da talijanski vlasnik World Trade Centra Rijeka Policentro Rijeka d.o.o. pregovara s neimenovanim investicijskim fondom o prodaji dijela prostora WTC-a koji je u najmu za 50 milijuna eura kako bi stvorio nove izvore za financiranje dovršetka gradnje poslovno-stambenog tornja što niče u skopu kompleksa WTC-a, koordinator projekta i predstavnik talijanskog investitora u Rijeci Sergio Innocenti jučer nije želio komentirati. Kako nam je pojašnjeno, telefonom ne želi davati izjave zato što se pogrešno protumače, no bit će dostupan za nekoliko dana pa će biti prilike saznati sve pojedinosti.

Bez iznenađenja
Informacija o prodaji riječku širu javnost nije pretjerano iznenadila. Trgovine u WTC-u i nisu previše posjećene. Gužve su trajale koliko i groznica nakon pompoznih najava da se u Rijeci otvara najveći trgovački centar u regiji. Potpomognute su bile i činjenicom da se WTC otvorio 22. studenoga 2006., dakle u predbožićno vrijeme kada potrošnja građana raste bez obzira na platežni moć. Sada riječki Tower uglavnom zjapi prazan, osobito preko tjedna, a veći broj posjetitelja od kojih su samo neki kupci vidljiv je u dane vikenda ili sporadično opet zbog kakva blagdana. Priče o tome da poslovanje ne ide u očekivanom smjeru počele su se širiti nekoliko mjeseci nakon početka rada ovog trgovačkog centra koji se prostire na 130.000 četvornih metara od kojih oko 52.000 pripada poslovnim prostorima. Polovica od toga sada je predmet prodaje. Predsjednik Uprave Transadrije koja preko društva kćeri Trans.Ri u Policentru Rijeka posjeduje 14,6 posto vlasništva Marijan Ključariček u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi naveo je da tvrtka namjerava prodati dio prostora u WTC-u koji je u najmu. Dio prostora Policentro je u startu prodao, no dio je (oko pola) dan u najam zakupcima koji su potpisali ugovore. Cilj prodaje je, kako se navodi, osiguravanje dodatnih izvora financiranja nužnih za dovršetak gradnje poslovno-stambenog tornja koji niče u neposrednoj blizini trgovačkog centra, ali i za povrat dugoročnog kredita. Navodi se da će se prodajom prostora što su u najmu “otvoriti mogućnost brže isplate vlasnika udjela za prava koja nose”. Dovršetak poslovno-stambenog tornja najavljivao se za nekoliko mjeseci nakon otvorenja WTC-a. Radovi na dovršenju su u tijeku.

Do kraja godine
Cijeli poslovno-stambeni WTC-a trebao bi biti dovršen do konca ove godine. Radovi će se financirati osim od najavljene prodaje poslovnih prostora i sa 115 milijuna kuna zadržane dobiti. Poslovno-stambeni toranj ima petnaest katova od kojih će, kako je predviđeno, pet do šest katova biti namijenjeno poslovnim, uredskim, sadržajima, a ostale etaže za stanovanje. Cijena četvornog metra stajat će između 2,5 tisuća i 5000 eura, a procjenjuje se da bi četvorni metar stambenog prostora u tornju mogao stajati minimalno 2,5 tisuća eura.

Najveći u Hrvatskoj

Gruppo Policentro upravlja s oko 40 trgovačkih centara većinom u Italiji, ali i nekolicinom u inozemstvu. Riječki Tower centar najveći je trgovački centar u Hrvatskoj, a svojom arhitektonskom fizionomijom i koncepcijom nalikuje tršćanskom Torri d’Europa. Smješten je na površini od oko 130.000 četvornih metara od kojih 52.400 metara površine pripada trgovinama. Pri otvorenju navedeno je da se otvara 150 malih i srednjih trgovina renomiranih domaćih i inozemnih proizvođača i distributera robe, zatim šest velikih trgovačkih površina te jedan hipermarket (Konzum) na 8000 kvadrata. Cijeli trgovački centar nikao je na pet etaža i tri podzemne u kojima su garaže. Tower centar na posljednjem katu trebao je otvoriti 8 multipleks kinodvorana, fitness i centar za njegu i ljepotu tijela.




Komentirajte prvi

New Report

Close