Svjetska banka više prinose traži u prljavim industrijama

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2015. u 22:01
Banka zabranjuje potporu gradnji elektrana na ugljen/REUTERS

Interne bilješke otkrivaju da se isti zahtijevani prinos može ostvariti društveno odgovornim ulaganjima.

Svjetska banka dio od 18,8 milijardi dolara mirovinske štednje svojih zaposlenika ulaže u kompanije u duhanskom i sektoru vađenja ugljena, što se kosi s njezinim proklamiranim principima etičkih i ulaganja u kompanije s niskim emisijama ugljika.

 

18,8mlrd.

dolara iznosi mirovinska štednja zaposlenika Svjetske banke

U internoj bilješci zaposlenicima koju je Reuters dobio na uvid, rizničar Svjetske banke navodi da je oko 40 posto dioničkog porftelja aktivno ili pasivno uloženo u fondove dioničkih indeksa, uključujući kompanije povezane sa zdravstvenim odnosno problemima u okolišu.  Tako je dio mirovinske štednje uložen u indeks Russel 3000, koji između ostalog uključuje proizvođače ugljena Peabody Coal i Arch Coal, te duhanskog diva Philip Morris. Dio je, pak, uložen u fondove povezane s Morgan Stanleyevim indeksom MSCI, koji obuhvaća, između ostalog, ExxonMobil. Svi su zaposlenici Svjetske banke, njih 15.000, obvezni uplaćivati u fond mirovinske štednje, dok umirovljenika ima 10 tisuća.

Dva izvora u Svjetskoj banci pokazala su novinarima Reutersa zapisnik o raspravi zaposlenika i menadžera na internoj bančinoj stranici i bilješku zaposlenika u kojoj se izražava zabrinutost za mirovine i navode detalji portfelja, uz pitanje zašto Banka ne koristi društveno odgovorne alternative. Neki od njih ustvrdili su u bilješci na blogu Svjetske banke, objavljenoj u listopadu prošle godine, da bi zacrtani godišnji prinos od 3,5 posto mogao biti ostvaren i društveno odgovornim ulaganjima, upozorivši da se ulaganja mirovinske štednje kose s javnom misijom banke.

Prema javno deklariranim principima, Svjetska banka ne ulaže u proizvodnju duhana u zemljama u razvoju, a zabranili su i financijsku potporu gradnji elektrana na ugljen, osim u najsiromašnijim zemljama koje nemaju druga rješenja. Detalji o portfeljima mirovinskog fonda za zaposlene u Svjetskoj banci do sada nisu bili poznati, da bi ovog tjedna to napokon bilo učinjeno u sklopu inicijative kojom se vlasnike imovine nastoji potaknuti da pridonesu smanjenju rizika po klimu.

Komentirajte prvi

New Report

Close