Svijet se polako primiče ‘helikopterskom novcu’

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2016. u 15:08
Citigroup očekuje daljnje popuštanje monetarne politike/Fotolia

Izravno ubrizgavanje novca u realno gospodarstvo jedini je preostali način poticanja ekonomskog rasta i inflacije.

Razvijena gospodarstva svijeta se korak po korak primiču "helikopterskom novcu", ocjenjuju analitičari američke banke Citigruop predvođeni glavnim ekonomistom Willemom Buiterom. Podsjetimo, radi se o pravcu monetarne politike u kojem središnje banke zaobilaze komercijalne banke i izravno ubrizgavaju novac u realno gospodarstvo, odnosno dijele ga kompanijama i potrošačima.

 

267mlrd.

dolara težak je paket fiskalnih poticaja japanske vlade

Analitičari Citigroupa smatraju kako je takav nekonvencionalni pristup monetarnoj politici jedini odgovor koji je velikim središnjim bankama preostao u poticanju ekonomskog rasta i inflacije u okružju geopolitičkih nestabilnosti. Bančina analiza objavljena je uoči dvodnevnog zasjedanja Banke Japana (BoJ) od koje dio inozemnih analitičara očekuje da bude pionir u pokretanju "helikopterskog novca". Naime, japanski tisak piše kako premijer Shinzo Abe priprema paket fiskalnih poticaja gospodarstvu težak čak 267 milijardi dolara, a što se može tumačiti kao korak prema "helikopterskom novcu".

Analitičari Citigroupa stoga predviđaju da će BoJ danas objaviti "daljnje umjereno popuštanje" monetarne politike, piše CNBC, ali i da će Banka Engleske u kolovozu najaviti novu rundu kvantitativnog popuštanja. S druge pak strane, japanski guverner Haruhiko Kuroda prošlog je tjedna odbacio mogućnost da se BoJ odluči za "helikopterski novac".

Može se reći da je Citigroup za sada usamljen u takvom viđenju politike središnjih banaka. Analitičari Bank of America Merrill Lynch također ne vjeruju da će se japanska središnja banka odlučiti za "helikopterski novac". "Tržišta su bila previše optimistična očekujući agresivnije monetarno ublažavanje u Japanu", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u banci Bank  of Tokyo-Mitsubishi UFJ. 

Komentirajte prvi

New Report

Close