Švicarska središnja banka priznala da je franak precijenjen

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2015. u 11:16
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Najava intervencije potvrda je da Švicarska ne može dugo izdržati jaki franak.

Švicarska središnja banka (SNB) priznala je kako je sadašnji tečaj franka precijenjen, dade se iščitati iz intervjua drugog čovjeka te institucije.

Naime, SNB je spremna intervenirati na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, a do stabilizacije tržišta proći će još neko vrijeme, kazao je u utorak Jean-Pierre Danthine, potpredsjednik te banke. "Odustanak od obrane tečaja znači zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvaćamo, no samo do određene točke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima", kazao je Jean-Pierre Danthine u intervjuu švicarskom dnevniku TagesAnzeiger. Neizravno je to priznanje da je franak trenutno precijenjen i da Švicarska ne može dugo izdržati ove razine tečaja.

 

15posto

oslabio je euro prema franku u svega dva tjedna

Izjava dužnosnika SNB-a odmah je izazvala efekt, oslabivši u utorak franak prema euru za dva posto, pa se eurom trgovalo po 1,03845 franka. Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić smatra kako Danthineova izjava znači kako si SNB daje prostora za intervenciju, ali neće imati striktne ciljeve. "Ograničenje tečaja bilo je kratkotrajnog karaktera zbog različite implementacije monetarnih politika najznačajnijih svjetskih središnjih banaka", pojašnjava Šantić. Jean-Pierre Danthine je u intervjuu branio odluku o odustajanju od obrane tečaja franka, ističući da su rizici takve politike po gospodarstvo počeli prerastati koristi. "Teoretski, bilanca SNB-a može rasti neograničeno.

Međutim, u toj situaciji SNB je mogao – u ekstremnom slučaju – biti prisiljen ubrizgati na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno", kazao je drugi čovjek SNB-a, istaknuvši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi. A golemi gubici mogli su ugroziti SNB-ove godišnje isplate najvećim dioničarima: 26 kantona, kao i saveznoj vladi. Danthine je istaknuo da središnja banka ne prati samo tečaj franka prema euru, nego i prema dolaru. Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Danthine je kazao da singapurski sustav, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefiniranog raspona, "zaslužuje pažljivu analizu".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovaj svijet je zreo za pandan potopu. Malo će ih ostati.

Sad kada su se napravile špekulativne radnje, treba vratiti sve na staro, i eto ti velike zarade u dva tjedna, bez muke.

New Report

Close