Švicarska izbjegla recesiju, ali kredibilitet nije vratila

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2016. u 12:15
Skok franka 15. siječnja 2015. bilo je najveće jačanje neke valute u 40 godina/FOTOLIA

Činjenica da nije došlo do značajnije štete po gospodarstvo govori o prilog tezi da odluka isplatila.

S vremenskim odmakom od godine dana može se reći da švicarska središnja banka (SNB) nije pogriješila u napuštanju politike vezanja tečaja za euro, iako narušeni kredibilitet još nije vratila. Financijski svijet među kojima su i hrvatski dužnici potresla je 15. siječnja prošle godine vijest o napuštanju vezanja tečaja na razini od 1,20 franaka za euro.

 

1,1posto

pale su cijene u Švicarskoj, najviše od 50-ih godina

Rezultat je bio strahovito jačanje franka u svega nekoliko sati i najveći skok neke valute u 40 godina. Trenutni tečaj je 1,09 franka za euro. Analitičari su procjenjivali da će takvo jačanje franka potopiti švicarske izvoznike, a zemlju gurnuti u recesiju. Ipak, to se nije dogodilo. O tome dovoljno govori podatak da je švicarski burzovni indeks sve gubitke nastale nakon 15. siječnja izbrisao već za tri mjeseca. Trenutno je u minusu od šest posto. S druge pak strane, nezaposlenost se u Švicarskoj popela na 3,7 posto što je najviša razina u posljednjih šest godina.

 

3,7posto

iznosi stopa nezaposlenosti, najviše u šest godina

K tome, cijene su pale preko jedan posto, najviše od 1950-ih godina. S obzirom na to da nije došlo do značajnije štete za gospodarstvo nakon dopuštanja naglog jačanja franka, može se reći da se odluka o napuštanju obrane tečaja isplatila, jer bi u suprotnom središnja banka na svojim računima skupila vjerojatno još nekoliko stotina milijardi eura kojih bi se prije ili kasnije trebala riješiti, tvrde analitičari Admiral Marketsa.

 

5,8posto

pao je švicarski burzovni indeks u godinu dana

"No, ugled SNB je i dalje narušen jer su samo nekoliko dana nakon obećanja o nastavku obrane tečaja pogazili svoju riječ, a jednom izgubljeno povjerenje je teško ponovno steći. To znači da u budućnosti 'verbalne' intervencije možda neće biti dovoljno učinkovite kao prije", ocjenjuju u Admiral Marketsu. Osvrćući se na rekordni gubitak SNB-a od 23 milijarde franaka, u Admiral Marketsu dodaju kako se radi o gubitku na papiru, a iznos mu varira na temelju kretanja tečaja EUR/CHF. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jadna Švicarska, baš mi ju je žao, a još više SNB-a (Schweizerische Nationalbank). Sigurno će se tih SFR 6,6 trilijuna raznoraznih assets kojima upravljaju švicarske banke smanjiti za baram nekoliko stotina milijardi (bilijuna; billions) a sigurno će se značajno smanjiti i četvrtina tzv. cross-border asset management business-a zbog gubitka povjerenja investitora…Kako li će i kada Švicarci nadoknaditi to izgubljeno povjerenje? Preostaje im samo da ponizno uđu u EU i prihvate euro…

Što se tiče predsjednika SNB-a Thomasa Jordana jedva suzdržavam suze.

Da Thomas Jordan možda nije trebao najaviti dan i sat kada će SNB “baciti uzde” to jest napustiti minimalni tečaj franka prema euru umjesto što je tri godine uporno ponavljao da SNB ne može na svojim plećima nositi sav rizik umjetno podcijenjenog franka svojim intervencijama umjesto švicarske privredei kupovati eure u beskraj da bi obuzdavao njegov rast ?!?!

Kojeg li zaprepaštenja da nitko nije zatražio njegovu ostavku….

Joj što je nezgodna ta tržišna ekonomija…

Admiral Marketsu (Poslovni dnevnik je beznadan slučaj) bi možda pomoglo da pročitaju nekoliko intervjua sa Thomasom Jordanom gdje on tumači – na jednostavan i svima razumljiv način – što je izazvalo tzv. “divljanje” franka (izraz da te mili Bog sačuva!!!!!!!!!!!!!!) i koja je osoba za to najviše odgovorna.

Thomas Jordan je inače još prije dvadeset godina objavio svoju doktorsku dizertaciju kao knjigu (u kojoj je predvidio što će biti s eurom) koja nosi naslov “Seignorage, Defizite, Verschuldung und Europaische Wahrungsunion”. Međutim, odmah upozoravam: tko ne voli debele gusto pisane knjige bolje da ju ni ne traži – ima preko 300 strana.

New Report

Close