Švicarci kaznili banke zbog manipulacije

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2016. u 21:59
Dogovarali se s JPMorganom/REUTERS

Zbog dogovora oko visine Libora kažnjeni JPMorgan, RBS i Barclays.

Švicarski regulator za tržišno natjecanje Comco odrezao je kaznu skupini europskih i američkih banaka zbog dogovaranja referentnih kamatnih stopa i financijskih proizvoda koji se na njima baziraju, izvijestili su u srijedu britanski mediji.

Najveća je kazna odrezana američkom JPMorgan Chaseu, od 33,9 milijuna franaka (32,9 milijuna dolara), zbog dogovaranja s britanskom Royal Bank of Scotland (RBS) o visini referentne kamatne stope libor (kamatna stopa za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu) za kredite u švicarskim francima, izvijestio je BBC.

Dvije su banke nastojale utjecati na cijene kamatnih izvedenica denominiranih u švicarskim francima u razdoblju do ožujka 2008. do srpnja 2009. godine, izvijestili su švicarski regulatori, napominjući da su RBS-u odobrili imunitet na temelju dojave o kršenju propisa. Britanski Barclays mora pak platiti kaznu od 23,8 milijuna franaka zbog sudjelovanja u dogovaranju cijena izvedenica baziranih na referentnim kamatnim stopama na međubankovne eurske kredite. Za dogovaranje euribora, referentne kamatne stope za međubankovne kredite u eurima, u razdoblju od 2005. do 2008. godine., kažnjeni su još RBS i francuska banka Société Générale, uz ukupan iznos kazni od 45,3 milijuna franaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close