Svi su protiv zakona, osim ministra

Autor: Božica Babić , 24. listopad 2012. u 22:01
Oko novog zakona spore se tri strane - Ministarstvo financija, društva iz koncerna Agram te ostatak osiguravateljske branše

Dok Ministarstvo financija tvrdi da novi zakon o autoosiguranjima uvodi red na tržištu, dio društava traži da ga se radi iznova.

Uvođenje reda na nesređenom i kaotičnom tržištu, na kojem su se štete rješavale bez jasnih kriterija, često uz enormne razlike u dosuđenim odštetama za gotovo identične slučajeve, i ukidanje prostora grupacijama koje su ostvarivale ekstraprofite na stradanju građana cilj je koji se namjerava postići novim zakonom o obveznim osiguranjima u prometu (ZOOP), ističu u Ministarstvu financija, koje potpisuje novopredloženi zakonski okvir.

Obmanjivanje i opstruiranje

Kako bi se spomenute devijacije spriječile, pojašnjavaju, zakonom uvode medicinske tablice kojima će se utvrđivati postotak oštećenja kod pojedine vrste ozljeda i tablicu odšteta koja za svaki postotak oštećenja predviđa odgovarajući broj bodova. Vrijednost boda utvrđuje Vlada na prijedlog ministra financija, a prođe li zakon u predloženoj verziji, bod će dvije godine vrijediti 13 kuna. S tom vrijednošću, posebno ističu u Ministarstvu financija, znatno se povećava iznos odštete u odnosu na današnji prosjek. Nisu, tvrde dalje u Linićevu kabinetu, popustili industriji osiguranja koja je "predlagala znatno nižu vrijednost boda." S posebnim naglaskom u Ministarstvu napominju da je "unatoč otvorenosti za suradnju proces izrade pratila konstantna negativna kampanja, obmanjivanje javnosti i opstruiranje različitih grupacija". Zakon je doista izazvao mnoge polemike koje su "eksplodirale" nakon što je prošli tjedan i službeno poslan na očitovanje zainteresiranim skupinama. Osim što se sama industrija osiguranja podijelila, reagirale su i neke druge institucije. Među njima i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Ona je i prije nego je zakon postao javno dostupan te nakon što ga je dobila na ocjenu upozorila predsjednike države, Vlade i Sabora te sve ministre i zastupnike da bi "usvajanje zakona moglo izazvati dugoročno nepovoljne učinke na položaj žrtava prometnih nesreća".

Negativnu ocjenu predloženom ZOOP-u izrekla je i skupina osiguravatelja iza kojih stoji inozemni kapital, a poruku Liniću poslali su preko Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Vodstvo tržišnog lidera – Croatia osiguranja – očekivano šuti jer baš nije primjereno izjašnjavati se protiv vlasnika. Naime, iz redova Croatije samo je neslužbeno moguće dobiti komentar da zakon ne zaslužuje prolaznu ocjenu, dok su uprave "stranaca" uglavnom suglasne da ponuđeni ZOOP treba gurnuti u mrak duboke ladice te ponovno imenovati povjerenstvo od ljudi iz struke koje će skrojiti novi prijedlog. U aferi koja "kuha" još od lipnja, kada je u javnost iscurilo da ministar Linić za radnu podlogu prihvaća ne prijedlog industrije osiguranja, već Instituta za osiguranje iza koga zapravo stoje društva koncerna Agram, vrlo je znakovito najnovije istupanje upravo vodstva koncerna od kojega se u pravilu komentar ne može dobiti. Naime, 17. listopada iz Agrama su nam potvrdili da su njihovi djelatnici bili angažirani u izradi teksta koji potpisuje Institut. Kako zakon, stoji dalje u Agramovu dopisu, koji je Ministarstvo poslalo na očitovanje "ne sadrži glavninu predloženih rješenja i koncepcijski nije u skladu s njihovim motivima, Institut povlači svoj prijedlog i traži da se ta odluka objavi na webu Ministarstva".

Agram se predomislio

Tjedan poslije (srijeda) novi obrat. Iz Agrama opet pišu Liniću, ali i novinarima navodeći da "ne podržavaju zaključke HUO-a jer su motivirani partikularnim interesima i doneseni na krnjoj sjednici". Četiri društva Agrama, ističu, "podržavaju prijedlog ZOOP-a Instituta za osiguranje od 20. srpnja". Što konkretno sadrži taj zakon i u čemu se razlikuje u odnosu na prijedlog koji su iz Linićeva kabineta prošli tjedan poslali na raspravu iz Agrama ne pojašnjavaju.

Tko je čiji

I HOK je Grgićev?

Dopisivanje Koncerna Agram s ministrom Linićem o ZOOP-u otkrilo je jučer znakovit detalj. Agram Liniću piše "naša ovdje potpisana društva imaju udjel od 43,46 posto" te uz javno poznatu činjenicu da su vlasnici Euroherca, Jadranskog i Sunca navode i društvo HOK sa 4,31 posto tržišna udjela. HOK je u veljači 2007. od Odvjetničke komore kupio Danko Ćorić, vlasnik Super sport kladionice, koji je prema Sudskom registru sada zamjenik predsjednika Nadzornog odbora. HOK se sve vrijeme do sada predstavljao kao neovisno i samostalno društvo.    

Komentirajte prvi

New Report

Close