Suzdržani Fed ojačao tečaj eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2017. u 21:59
Europska valuta na najvišoj je razini u 6,5 mjeseci od 1,1240 dolara/REUTERS

Euro je pritom ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,1240 dolara, približivši se najvišoj razini u šest i pol mjeseci, od 1,1268 dolara, koju je dosegnuo u trgovanju u utorak.

Dolar je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima prema košarici valuta jer su ulagači bili manje zainteresirani za kupnju američke valute nakon što su iz zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke iščitali suzdržanost prema daljnjem povećanju kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,3 posto, na 96,972 boda.

Euro je pritom ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,1240 dolara, približivši se najvišoj razini u šest i pol mjeseci, od 1,1268 dolara, koju je dosegnuo u trgovanju u utorak. Ulagači su iz zapisnika s prošle sjednice Feda iščitali pojačani oprez spram podizanja kamatnih stopa pa je dolar time izgubio značajnu potporu, koju su dodatno snažno pritisnula burna previranja na američkoj političkoj sceni, koja su potaknuli potezi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Zapisnik sa sjednice Feda, iako ostavlja otvorenu mogućnost daljnjeg rasta kamatnih stopa, nije govorio dovoljno jasno u smjeru zaoštravanja monetarne politike kao što su pojedini ulagači očekivali. Preuranjeno se špekuliralo da će takve poruke možda snažno poduprijeti dolar. Neka od tih očekivanja nisu se ispunila nakon objave zapisnika pa otada svjedočimo slabljenju dolara. A razlog tomu je i njegova prilična ranjivost u posljednje vrijeme”, kazala je Alexandara Russel-Oliver, valutna analitičarka u tvrtki Caxton FX. “Euro nastavlja jačati u kontekstu slabljenja dolara nakon objave zapisnika. Ima snage da mu cijena premaši razinu od 1,1300 dolara”, kazao je Daisuke Karakama, ekonomist u Mizuho Banku.  

Komentirajte prvi

New Report

Close