Sumorni europski podaci spustili cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2012. u 14:21
Ilustracija

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 31 cent niža i iznosila je 107,86 dolara.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima pod pritiskom loših europskih podataka koji su povećali zabrinutost za potražnju dok se očekuje najnovije izvješće o američkom tržištu rada u listopadu. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 31 cent niža i iznosila je 107,86 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 80 centi i njime se trgovalo po cijeni od 86,29 dolara.

Industrijska aktivnost u zemljama eurozone u listopadu je smanjena petnaesti mjesec zaredom, pogođena produbljenim padom proizvodnje i novih narudžbi, objavila je u petak londonska istraživačka tvrtka Markit. Taj je podatak potkrijepio procjene da će potražnja za gorivima u razvijenim gospodarstvima vjerojatno ostati snižena. Slab gospodarski rast, visoke cijene i ekonomičnija potrošnja goriva u vozilima smanjili su potrošnju benzina i dizela u zemljama zapadne Europe tijekom ljeta, pokazuju službeni podaci.

Trgovci sada nervozno očekuju izvješće o zapošljavanju u SAD-u u listopadu. Ekonomisti očekuju da će stopa nezaposlenosti porasti za desetinu postotnog boda, na 7,9 posto, čime bi se dijelom poništio pozitivan efekt neočekivanog pada nezaposlenosti u rujnu. "Čini se da tržište reagira defanzivno uoči objave podataka o zaposlenosti u SAD-u, očekivanja baš i i nisu velika, prevladalo je uvjerenje da će rast i oporavak u SAD-u biti spori", rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u četvrtak iznosila 106,26 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close