Subvencionirani krediti najpovoljniji do sada

Autor: Poslovni dnevnik , 11. kolovoz 2019. u 22:00
Ministar graditeljstva Predrag Štromar/Miranda Čikotić/PIXSELL

Ugovori su sklopljeni sa 12 banaka, a iz Vlade poručuju da će subvenciju dobiti svi koji dostave valjane ‘papire’.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala je ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,75 posto, priopćeno je u petak iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Ugovor o davanju subvencioniranih kredita potpisan je sa Hrvatskom poštanskom bankom, OTP bankom, Podravskom bankom, Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom Zagreb (PBZ), Karlovačkom bankom, Istarskom kreditnom bankom Umag, Raiffeisen Bankom Austria (RBA), Erste&Steiermarkische Bankom, Samoborskom bankom, Croatia bankom i Agram bankom. Najmanju efektivnu kamatnu stopu ponudila je Hrvatska poštanska banka (2,19 posto), a najvišu Agram banka (3,75 posto).

 

15 godina

najkraći je rok otplate kredita sa subvencijom, podsjećaju iz ministarstva graditeljstva

Od vodećih banaka na tržištu Zagrebačka banka nudi 2,79 posto na kunske i eurske kredite dok je PBZ ponudio 2,88 posto za obje valute. Erste nudi 3,50 posto, a RBA 3,14 posto za kredite u kunama te 3,03 posto za kredite u eurima. Podsjetimo, na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je mlade da već sada počnu pripremati dokumentaciju. "Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžuje i za već rođenu djecu", istaknuo je Štromar.

"Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. To nisu samo brojke, to je 5300 mladih obitelji koje sada imaju svoj dom i u tim je obiteljima rođeno više od 700 djece", naveo je Štromar. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close