Studentski krediti začeli novu krizu?

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2015. u 22:00
Investitor Bill Ackman

Bilijun dolara zajmova neće biti otplaćeno, kaže ulagač Bill Ackman.

Utjecajni investitor Bill Ackman kazao je da su studentski zajmovi najveći rizik za američko kreditno tržište i da vjeruje da će ih prije ili kasnije američka vlada otpisati, prenose svjetske agencije.

"Ako razmislite o otprilike bilijun dolara postojećih studentskih kredita, jasno je da nema šanse da ih studenti otplate", kazao je u ponedjeljak u New Yorku Bill Ackman, koji upravlja 20 milijardi dolara vrijednim fondom Pershing Square Capital Management. Prema podacima američke središnje banke, polovicom prošle godine u SAD-u je vrijednost studentskih kredita dosegnula 1,3 bilijuna dolara, a za većinu njih jamči vlada. Snažan rast tih kredita već je naveo neke investitore, pa i državne dužnosnike da taj segment kreditnog tržišta usporede s drugorazrednim hipotekarnim kreditima koji su doveli do sloma tržišta nekretnina 2006. godine, a potom financijske krize.

Otprilike 100 milijardi dolara ili devet posto studentskih kredita trenutačno je nenaplativo. "Mladi ljudi su oni koji prosvjeduju i mogu zamisliti da prosvjeduju i u ovom slučaju", pa će ova ili neka druga vlada otpisati studentske dugove, kazao je Ackman. Predsjednik SAD-a Barack Obama nedavno je najavio promjene u zakonodavstvu kako bi se studentima olakšala otplata. Čak 40 milijuna Amerikanaca ima studentske kredite, a više od 70 posto studenata završi školovanje s prosječnim dugom od 28.400 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close