‘Strpite se sa zamjenom švicaraca’

Autor: Ana Blašković , 03. listopad 2012. u 22:00
Građane se stavlja u poziciju 'kockara', kažu u Udruzi

Građanima koji otplaćuju kredite savjetuje se da pričekaju izmjene zakona

Umjesto da prihvate ponudu banaka i kredit u švicarskom franku vežu uz euro, Udruga Franak zaduženim građanima savjetuje da se strpe do izmjena zakona, koji reguliraju poslovanje banaka koje se očekuju uskoro.

Nakon što je Erste banka ponudila konverziju bez naknade (uz trošak solemnizacije) uz povoljnije kamate, u Udruzi su proanalizirali njihovu ponudu. Računica nije isplativa jer je porast tečaj franka prema kuni i euru porastao oko 35 posto od dana kada su takvi krediti plasirani, zaključuju. Kredit od 500.000 kuna podignut prije šest godina na rok od 25 godina danas je novi kredit s glavnicom od 600.000 kuna na otplatu od 19 godina. "To bi značilo da korisnik zasniva novi kreditni posao sa 20% većom glavnicom i smanjenim rokom otplate, a svi otplaćeni anuiteti bili bi izgubljeni", napominju u Franku. Istodobno, kažu, banka ne definira jasno i transparentno kakva je kamatna stopa, je li promjenjiva ili fiksna.

Postavlja se i pitanje ako je nekretnina pod hipotekom, koja je jamčila za iznos od 500.000 kuna, danas može biti jamstvo za veći kredit ako su cijene nekretnina u padu i znači li to da su svi dodatni instrumenti osiguranja zapravo bili nepotrebni, pitaju se u Franku. "Banka ponovno korisnika dovodi u poziciju da u donošenju odluke o konverziji 'špekulira' s mogućim klizanjem tečaja i povećanjem kamatne stope. Jedina efikasna mjera zaštite korisnika s valutnom kluzulom u švicarskom franku bila bi ozbiljna intervencija nadležnih institucija, Ministarstva financija i HNB-a, koja bi omogućila konverziju u drugu valutu uz otpis dijela glavnice, čime bi se ti klijenti izjednačili s drugima", zaključuju u Udruzi uz napomenu da njihovi prijedlozi izmjena zakona idu u tom smjeru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close