Strane investicije tek 154,4 mil. eura

Autor: Ana Blašković , 15. listopad 2012. u 22:00
HNB-ove brojke ne daju puno razloga za optimizam

U prvoj polovici godine najviše novca stiglo je iz Austrije.

Strani investitori uložili su u Hrvatsku 154,4 milijuna eura izravnim stranim investicijama u prvoj polovici godine, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Najveći iznos od 230,9 milijuna eura u Hrvatsku je stiglo iz Austrije, što je za nešto manje od deset milijuna eura više nego što su uložili tijekom čitave prošle godine. Nakon austrijskih najveći ulagači u domaće gospodarstvo u ovoj godini bili su turski investitori s čijih je računa investirano 80 milijuna eura te slovenski sa 22,2 milijuna eura. Ostala ulaganja, kako pokazuju brojke HNB-a, slaba su ili nikakva: za gotovo 180 milijuna eura smanjeno je ulaganje njemačkih ulagača, za više od 120 milijuna mađarskih te za 30,6 milijuna eura američko ulaganje. Brojke središnje banke jasno ilustriraju da rast u ovoj godini ne treba tražiti u masovnim stranim ulaganjima jer za njih očito nema interesa.

Dok je u prvoj polovici ove godine u Hrvatsku stiglo 155 milijuna eura, u 2011. investicije su iznosile 1,074 milijarde eura. Drugim riječima, da bi se dosegla razina iz prošle godine, u Hrvatsku bi se do kraja godine moralo sliti više od 920 milijuna eura stranoga kapitala. Prema strukturi, vidljivo je da je najveći dio od 124,5 milijuna eura uložen u sektor financijskog posredovanja koji čine banke. Tursko ulaganje od 80 milijuna eura ušlo je u kategoriju rekreacijskih, kulturnih i sportskih djelatnosti, a po iznosu odgovara ulaganju turske Dogus grupe koja je početkom ljeta zaključila kupnju marine Dalmacije i marine Borik. Iako mala brojka, stručnjaci upozoravaju da je i već takva umjetno visoka jer se pod izravnim stranim investicijama računaju stjecanja vlasničkih udjela u tvrtkama koje ne mogu vraćati dugove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close