Strane dionice ublažile efekt Agrokora po domaće fondove

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2018. u 07:56
Foto: Filip Kos/PIXSELL

U dioničkim fondovima vrijednost domaćih dionica pala je 17 posto, a inozemnih skočila 22 posto.

Negativni efekt problema u Agrokoru i dalje dijelom pritišće ulagače u domaće investicijske fondove, iako su gubici imovine ostvareni tijekom proljeća praktički izbrisani.

Mjesečno izvješće  za prosinac Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokazuje da su hrvatski UCITS otvoreni investicijski fondovi prošlu godinu zaključili s 18,49 milijardi kuna imovine što je 0,3 posto više nego krajem 2016. godine. To je ujedno najsporiji rast imovine od 2015. godine, a zasigurno i veliko razočaranje nakon eksplozivnih 33 posto rasta fondovske imovine u 2016. godini.

Na mjesečnoj razini – nakon negativne "pauze" u studenom – već šestomjesečni, više-manje neprekidan oporavak imovine, nastavljen je i posljednjeg mjeseca prošle godine ubilježivši povećanje od 0,63 posto. Osvrćući se na prošlu godinu, analitičar portala Hrportfolio Iztok Likar kaže kako je zasigurno Agrokor utjecao na manji priljev sredstava u sve fondove, a ne samo dioničke, jer je na tržištu bila prisutna nesigurnost, a to ulagači ne vole.

"Pad cijena dionica uzrokovan krizom Agrokor je također utjecao na imovinu dioničkih i mješovitih fondova", ocjenjuje Likar. U prosincu se u dioničkim fondovima nalazilo 1,91 milijardi kuna što je sedam posto više nego godinu ranije.  Međutim, pomniji pogled pokazuje da je to rezultat rasta inozemnih dionica. Naime, domaće dionice u portfeljima fondova vrijedile su 573,3 milijuna kuna što je 17,3 posto manje nego godinu ranije.

S druge strane, vrijednost stranih dionica dosegla je 1,06 milijardi kuna, 22 posto više. Kako dodaje Likar, negativni efekt Agrokora samo je djelomično još prisutan kod nekih ulagača, najvjerojatnije zbog nedovoljne informiranosti o trenutnom stanju na financijskom tržištu. Valja primijetiti da je imovina obvezničkih fondova jurnula 54 posto na 6,26 milijardi kuna.

"Obveznički su fondovi sve atraktivniji jer uz minimalnu rizičnost omogućuju konkurentne prinose u odnosu na kamate na oročenje. U tom su zamijenili prijašnju funkciju novčanih fondova, koji više po prinosu ne konkuriraju oročenju i time 'ispadaju iz igre", kaže Likar. Imovina novčanih fondova manja je 22 posto i iznosi 8,7 milijardi kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Važno da njima smeta Kolakušić-kakva ekipa!

Predlažem da netko pita Plenkovića i Daličku ako smije:
1.Koliko imovine Cerp ima u Jamnici?
2. Koliko imovine Cerp ima u Belju?
3.Koliko imovine obavezni mirovinski fondovi imaju u dionicama Leda?
4.Koliko dionica imaju mali ulagaći i bivši branitelji koje im je država dodjelila?

Molim usporediti cijenu prije i poslije Raminih izjava!

HDZ spalionica-Hajde daj založi.
Onaj mafijaš što je grijao sebe i djecu u planini na dolare je za ove mala beba.

New Report

Close